keresés

2021. május 7., péntek

A smart generáció

Mind emlékszünk, amikor bejöttek az első mobiltelefonok, okostelefonok,  ezzel párhuzamosan az internet is mindinkább elérhetővé vált a legtöbb ember számára. Óhatatlanul, az egyre nagyobb népszerűség és árcsökkenés által egyre fiatalabb felhasználói lehetnek ezeknek, pozitív és negatív hatásokkal számolva. (Egyes országokban már a folyóírást sem minden gyereknek szükséges elsajátítania, viszont emellett tökéletesen eligazodnak az egyre inkább informatikára épülő társadalomban).


A Z-generáció, avagy digitális "bennszülöttek"

A technikailag 1995 után születetteket nevezik Z generációnak, viszont ez igen relatív fogalom, a technológiaorientáltabb élet inkább a 8-10 évvel később születettekre jellemző, a 90-es évek gyerekei még ismerik a koraibb vívmányokat (Windows 95-98-XP, internet nélküli felhajtható-csúsztatható mobilok). Manapság, amíg az Y generáció csak tini vagy felnőttkorában találkozott és juthatott hozzá az okostelefonokhoz, és az abban rejtőző új appvilághoz, addig jelenleg már szinte óvodás korban megismerik a gyerekek ezeket az eszközöket és használják is. Csak kapkodhatjuk a fejünket a rengeteg új trend, kihívás között, jellemzően nagyon gyorsan változik, mi az épp "menő". Sőt, előfordulhat, hogy a korábbi és az új generációk egyáltalán nem értik meg egymást ezek szempontjából, a rengeteg új fogalom, új szó és kifejezés miatt, mondhatni külön szótárt kellett létrehozni ezáltal, hogy mindenki megérthesse az újabb kifejezéseket, mémeket.

Az árnyoldal

Sajnos az internet használatának paradox hatásai a fiatalokat és a fiatalokat érinti a legnagyobb mértékben. A fokozott kockázatvállalás és a fokozott tapasztalatkeresés hátterében, amelyet gyakran e korra jellemző fizikai-, mentális- és szociális, komplex változások kísérnek, megtaláljuk a fejlődő agy szerkezeti és funkcionális jellemzőit. Emiatt a serdülők és a fiatal felnőttek különösen hajlamosak a különböző problémás magatartások, valamint addikciók kialakulására. Ide tartoznak az internet és az okostelefon iránti függőségei. Ezáltal is újabb fogalmak alakultak ki, mint többek között  a FOMO (Fear of Missing Out), FOBO (Fear Of Being Offline) és Nomophobia (No-mobile phobia).

Forrás: Qubit Brandbook DCS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése