keresés

2021. május 8., szombat

Robotika a könyvtárakban

A robotikát ma már az élet számos 
területén alkalmazzák. Elég ha csak
a gyári összeszerelő robotokra vagy éppen egy kicsit kevésbé hétköznapi területre az űrkutatásra gondolunk. De hogyan segíthetnek nekünk mondjuk a könyvtárban? Milyen robotokkal kapcsolatos újításokat lehetne bevezetni az olajozottabb működés, esetleg az olvasószám növelése érdekében? Cikkünkben erre keressük a választ!


Amerika


Az amerikai Roanoke megye könyvtárában 2018 óta egy Pepper nevű robot fogadja a látogatókat. A robot ezenfelül igény szerint énekel, táncol, sőt még különböző kódolások elsajátításában is segít. Továbbá ha igény van rá az olvasók maguk is „programozhatják” Peppert: kérhetnek tőle akár meseolvasást vagy szinte bármilyen könyvtári ügyben segítséget.

A könyvtár célja pedig többek között pont ez volt: nemcsak az, hogy látogatókat csalogassanak, hanem, hogy kicsit megismertessék az emberekkel a robotikát és azt, hogy a technika nem feltétlen az ördögtől való. Ezenfelül természetesen Pepper rengeteg terhet le is vesz a könyvtárosok válláról: folyamatosan „szórakoztatja” a közönséget, illetve alapszinten tájékoztatást is végez.

Láthatjuk tehát, hogy a Pepper-hez hasonló technikának igenis helye van a könyvtárakban. A kisebb robotok nagyon sok időt és energiát tudnak megspórolni a dolgozóknak, ezenfelül pedig rengeteg érdeklődőt becsábítanak a könyvtárakba. A gyerekek körében például a kis robot kifejezetten népszerűnek számít.

Finnország


Egy másik külföldi példa szintén 2018 környékéről származik: Helsinki központi könyvtára ugyanis ebben az évben nyitotta meg kapuit. Az intézmény nem aprózta el a dolgot: egy egész flottányi robotot beszerzett, melyeknek feladata a visszaérkező könyvek helyére rakodása. A szürke színű kis kocsik fel-alá járkálnak a könyvtárban, biztosítva, hogy minden könyv visszakerüljön a helyére.

A könyvtár ezenkívül is számos technikai újdonsággal bírt: a több, mint 100 ezer kötetes gyűjteményén kívül különböző zenei és filmes projektek számára is alakítottak ki stúdiókat, de helyet kapott itt egy komplett moziterem, valamint különféle műhelyek a legkorszerűbb háromdimenziós nyomtatókkal és lézervágó gépekkel felszerelve.


Kína


Ázsiában, egész pontosan Kínában is találkozhatunk már a könyvtárosok munkáját segítő robotokkal. A Guangdong tartományban található Shenzhen Baoan Könyvtárban vezettek be elsőként ilyen jellegű fejlesztést. A kis szürke robotok nemcsak szállítani képesek a visszahozott könyveket, hanem kategorizálni is: egy leolvasókészülék segítségével azonosítják a könyveket, majd ezután a nekik megfelelő helyre szállítják őket.

Magyarország 


Már Magyarországon is találkozhatunk pár példával robotok könyvtári felhasználásával kapcsolatban, bár ezek még inkább a háttérben dolgozó „kevésbé okos” robotok. Ilyenek például az Országos Széchenyi Könyvtár a digitalizálást elősegítő robotszkennerek, melyek adott esetben akár egy egész könyvet beszkennelnek maguktól úgy, hogy közben vigyáznak arra is, hogy ne sérüljön a dokumentum.

Számos példa létezik tehát arra, hogy egy-egy robot vagy „intelligens segítő” mennyire megkönnyítheti a munkát egy könyvtárban. Amellett, hogy a fizikai munkából (például a könyvek pakolása) is ki tudják venni a részüket, rengeteg új látogatót is vonzhatnak és ledönthetik azokat a sztereotípiákat, amelyek az emberek fejében élnek velük kapcsolatban.

Én személy szerint nem félnék attól, hogy a robotok miatt később egyáltalán nem lesz szükség könyvtárosokra, hiszen a robotoknak is meg kell szerezniük valahonnan az információkat és az embereknek mindig is igénye lesz arra, hogy a mesterséges intelligenciák mellett hús-vér munkatársakkal is találkozzanak egy-egy ilyen intézményben.

Felhasznált források:



Veera the Guide Robot at Oodi Library


Robot in Helsinki library


Megjelentek a robotok egy finn könyvtárban


Megérkezett a XXI. század: Robotok segítik a könyvtárosok munkáját Kínában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése