keresés

2021. május 11., kedd

Gyerekek és a túlzott eszközhasználat

Mindannyiunk életében nagyobb szerepet kapott az okostelefon, laptop, iPad, tablet használata, mióta megjelent a vírus. Az idősebb korosztály leginkább a munka, iskola miatt használja többet ezeket az elektronikai eszközöket. De mi a helyzet a gyerekekkel? 

Forrás: HWSW

Sok negatív hatása lehet a különböző elektronikai eszközöknek. Ha a gyermek naponta több órát használja ezeket a kütyüket,akkor fennáll a veszélye, hogy csökken a kreativitás, gátolja hogy a kognitív gondolatok fejlődjenek. A telefonhasználat, krónikus álmatlanságot okozhat, csökken az elalvást segítő melatonin termelődése. A megoldás az lenne, hogy elalvás előtt 1-2 órával egyáltalán nem szabad engedni a telefon használatát.  Ha a gyermek egész nap a laptop, tv,  playstation előtt ül, nem igazán mozog, egész nap bent ül a szobájában és emellett még egészségtelenül táplálkozik, akkor ez az állapot egy idő után elhízáshoz is vezethet.

Forrás: HWSW


Fontos,hogy a szülő odafigyeljen ezekre a problémákra. Ha a telefont figyelemelterelésre használjuk, akkor az hosszú távon káros a gyermekek pszichés fejlődése szempontjából. Ebben a korban kell kialakulnia az önkontrollnak,empátiának, probléma megoldás és kooperációs készségeknek. 

Olaszországban márciusban létrehoztak egy olyan törvénytervezetet,miszerint a 12 év alatti gyerekek okostelefon és tablet használatát korlátozná.A törvénytervezet szerint tilos lenne általános iskolákban és gimnáziumokban okostelefont használni. Valamint 0-3 éves korig tilos a mobil, tablet, digitális eszközök használata. 4-6 éves gyerekek csak fokozatosan használhatják, maximum napi 1 órát. 6-8 éves korosztály maximum napi 3 órát, míg a 9-12 éves gyerekek napi 4 órát használhatják ezeket az elektronikus eszközöket. Azok a szülők,akik nem figyelnek gyermekük készülék használatára, minimum 300, maximum 1500 eurós büntetést kaphatnak. 

A fejlődést nem lehet visszafordítani, ezek az eszközök jelen vannak a mindennapjainkban, elkerülhetetlen ,hogy ne használjuk őket, de nem mindegy, hogy mennyit és hogyan használják ezeket a gyerekek. 

Forrás:

ITcafé

csaladinet.hu

Palánta Gyermekorvosi Rendelő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése