keresés

2014. október 12., vasárnap

A zeneipar köszönetet mondhat a kalózoknak?

Nagy-Britanniában egyre jobban megy a digitáliszene-üzlet: a brit zeneipari szövetség (British Phonographic Industry – BPI) bejelentése szerint a digitális tartalmak utáni árbevételek 2013-ban 365 milló font(körülbelül 140 milliárd forint) volt, míg az előző évben csupán 326 millió fontot ért el. Ezzel egyetemben a digitális tartalmak részesedése is növekedett: 45,5 százalékról 50 százalékra. Az online streamtartalmak értékesitése is 41 százalékkal nőtt egy év alatt, így 2009 óta először mutatott bővülést a brit zeneipar, és 2013-ban összesen 730 millió fontot termeltek. A legdinamikusabban a Spotify és a Deezer előfizetéses zenei szolgáltatásinak árbevétele nő, ezek összességében 54,7 millió fontot generáltak.

A zeneipar évek óta kesereg az illegálisan letöltött albumok és zeneszámok okozta bevételkiesések miatt. Azonban egyre több kutatás hoz olyan eredményt, mely szerint a kalózkodás nem okoz kárt neki, sőt még jót is tesz. Az elmélet alapja az, hogy nem lehet minden letöltést elmaradt vásárlásnak tekinteni, mert vannak olyan vásárlások melyek nem következtek volna be, ha a vásárló előtte illegális források segítségével nem ismerkedik meg az előadóval. Az Európai Bizottság Joint Research Centre kutatóközpontjához tartozó Institute for Prospective Technological Studies intézet kutatása most ezt erősítette meg, valamint kijelentette, hogy a zeneipar eladásaira nem gyakorol negatív hatást a kalózkodást, sőt ha minimálisan is de növeli azokat.

Egy 16 ezer európai internet felhasználó részvételével készült kutatás során azt vizsgálták, hogy az illegális letöltések, illetve legális, de ingyenes zenestreamelő szolgáltatások milyen hatást gyakorolnak az emberek zenevásárlási szokásaira. "Az illegálisan beszerzett zenék nagy többségéből soha nem lett volna vásárlás, ha nincs az illegális letöltési lehetőség" - mondja ki a tanulságot a tanulmány. Úgy vélekednek, hogy a kalózkodás egy olyan csatorna melyen olyan mélységben ismerkedhetnek meg az előadókkal és zeneszámaikkal ami vásárlásra ösztönözheti őket. A másik fontos megállapítás pedig, hogy az ingyenes zenestreamelő szolgáltatások nem csökkentik a zenevásárlásokat, hanem növelik azokat, egyfajta reklámot csinálva.

A tanulmányban konkrét számokkal születtek becslések arra, hogy milyen befolyása van a kalózkodásnak a legális zenei web áruházak forgalmára. A kutatók adatai azt sugallják, hogy kalózkodás hiányában 2 százalékkal, ingyenes streamek nélkül 7 százalékkal esne vissza a zeneboltok eladása (a kutatás nem terjedt ki a hagyományos, offline boltokra). Tanulságként azt ajánlják a zeneiparnak, illetve érdekképviselőiknek, hogy hagyjanak fel a kalózkodás ellen vívott szélmalomharcukkal és tanuljanak meg együtt élni vele, valamint használják ki a nyilvánvalóan meglevő pozitív lehetőségeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése