keresés

2014. október 4., szombat

Eljött az ingyenes operációs rendszerek kora

Díjmentessé válás 
Az Apple legújabb üzleti blavurként bejelentette,hogy mostantól ingyenes lesz a Mavericks, azaz a 10.9-es operációs rendszere és, ha ez nem lenne elég, az iWork irodai programcsomag is díjmentesen lesz elérhető. Erre lépve a Windows 8-ról 8.1-re váltás is költségmentes lesz. "Így hát végérvényesen is elérkezett az ingyenes operációs rendszerek kora."



Kinek mennyit hoz a konyhára az operációs rendszer?
Egy a 2012-es évben készült jelentés szerint, az Apple mintegy 3,5 milliárd dolláros bevételre tett szert a szoftvereladásból, de ez csupán a cég jövedelemforrásának 2,2 százalékát teszi ki. A Microsoft-nál a bevételi forrás negyedét teszik ki az operációs rendszerek, évi 20 milliárd dollárt hoznak a cégnek. Az Office csomag nagyjából hasonlóan hoz a konyhára. Tehát a Microsoft eléggé padhelyzetbe került azzal, hogy az Apple ingyenessé tette fő bevételforrásainak alternatíváit. Kevés választása van így a cégnek, vagy belemegy a játékba és csökkenti az árakat, vagy kockáztatja azt, hogy elesik rengetek felhasználótól.



"Nem minden arany, ami fénylik"
Mégis leginkább az a kérdés, hogy így valóban tömegesen váltanak majd az emberek Apple-számítógépekre? Eléggé csábító hatást kelt, hogy ingyenes az operációs rendszer és az irodai programcsomag, de megéri? A válasz eléggé kézzelfogható, NEM. Hiszen egy Mac jóval drágább, mint egy hasonló tudású windowsos gép, arról nem is beszélve hogy az Apple egyes szegmenseket le sem fed. Tehát a szoftver csak látszólag van ingyen. "A Microsoftnak hosszú távon, a fogyasztói és a kis céges szegmensekben okozhat fejfájást az Apple lépése a Mavericksszel, mondják a piaci elemzők." 

Mi lesz jövőre?
A számítógépes operációs rendszerek díjtalanná válása nagy fordulópontot jelent a technika világában, mégis az Apple és a Microsoft ezzel a lépéssel elismerte, hogy a pc-k kora lejárt. Átvették a hatalmat a tabletek és okostelefonok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése