keresés

2017. november 1., szerda

Előrelépések az e-könyv kölcsönzés terén Csehországban


Külföldi helyzet



     Bár hazánkban az e-könyv kölcsönzés még
határozottan fejlesztésre, népszerűsítésre szorul, 
külföldön azonban egyre inkább teret hódít ez a fajta kölcsönzési forma, nem is kell a legtávolabbi országba tekintenünk, hogy a bíztató jeleket fellelhessük. Például Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, az e-könyvek forgalma már a teljes könyvpiac mintegy 20 százalékát foglalja magába. De még egy ennél is közelebbi országot is felhozhatunk példának, mégpedig Csehországot. Ugyanis megint egy nagy mérföldkő születése történt meg az e-könyv kölcsönzés terén, márpedig az, hogy az első cseh online elektronikus könyvtár megnyitotta a kapuit, hosszú és új kiadású e-könyvekkel várja az olvasókat. Nem kevesebb, mint 3500 műhöz férhetünk hozzá, mindössze 199 koronának megfelelő feliratkozási díjért, mely egy teljes hónapra szól. És hogy tovább fokozzuk a jó hírt, kiadók azt is hozzátették, hogy várhatóan napi szinten több száz új mű fog felkerülni az oldalra.
    Az új termékajánlat inspirációja a rendkívül sikeres amerikai szerverből áll, amely filmeket és online sorozatokat kínál Netflixnek, az új szolgáltatás tulajdonosának, a Grada kiadónak megfelelően. Azt is hozzá kell tennünk, hogy bár sok más multinacionális e-könyv forgalmazó cég jelen van, vegyük például az Amazont, az új cseh könyvtár azonban kicsit eltér ezektől, jóval korlátozottabb, és kevesebb új könnyvel tudja kiszolgálni az olvasók igényét. Azt is hozzá kell tennünk, hogy számos cseh kiadóval kellett megegyezkedni, hogy ez a rendszer létrejöhessen, mint például a Galén, a Portál, a Vyšehrad, és az  Epocha, így mindezek után ezeknek a kiadóknak a könyveit a sajátjaként kínálhassa a könyvtár. És mindezek után is még arra törekszik, hogy kiszélesítse a beszállítók és a könyvek bázisát más helyi kiadókkal, akik csatlakozni kívánnának.


Előzmények 


  Azonban tekintsünk egy kicsit vissza, hisz nem mindig volt ilyen rózsás a cseh helyzet az e-könyv kölcsönzést illetően. Tulajdonképpen az új cseh könyvtár adott egy kis lendületet a cseh e-könyv piacnak, mely az elmúlt években meglehetősen hanyatlásnak indult. Egészen 2014-ig az elektronikus könyvek és a vásárlások száma szinte minden évben megduplázódott a Cseh Köztársaságban. Azonban az elmúlt időszakban meglehetősen szerény növekedést produkált az e-könyv piac. A Business Daily, Hospodářské Noviny, október 27-én számolt be arról, hogy a cseh könyvkereskedők és kiadók előzetes adatai szerint 2016-ban az e-könyvek eladása mindössze 11 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, mely 118 millió koronát jelent. Ez az ország teljes könyvpiacának mintegy 2,0 százalékát teszi ki. Az Egyesület szerint tavaly 16.500 cseh e-könyv áll rendelkezésre, amely az előző évhez képest 1.500 új címet jelentett. 
  Tehát egyértelműen kijelenthetjük,  hogy az e-könyv piac nem volt problémamentes az elmúlt években Csehországban, azonban az új elektronikus könyvtár megjelenése talán az első lépés lehet, mely  kivezeti az országot a válságból.


Források:

https://www.grada.cz/
http://www.radio.cz/en/section/business/czech-e-book-library-could-give-boost-to-stuttering-market
https://www.statista.com/outlook/213/132/ebook/czech-republic#
https://books2ebooks.eu/en/content/national-library-czech-republic-joined-ebooks-demand-network










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése