keresés

2019. március 18., hétfő

Az e-könyvek kölcsönzései, illegális letöltései

A könyvpiac ma már jelentős részét teszi ki a digitalizált, vagy alapból elektronikus úton kiadott könyvek eladása. Azonban hasonlóan nagy bevételkiesést is jelent az e-bookok illegális másolása és letöltése. A felhasználók túlnyomó többsége tudában van a tevékenység illegális mivoltával, azonban tisztában van vele, hogy a gyakorlatban nem szankciónált, márcsak az anonimitás miatt is, valamint a köztudatban a letöltés erkölcsi értelemben nem számít bűnözésnek.
Kindle Unlimited
Ami a zeneiparnak a Spotify, a sorozatoknak a Netflix, azt a helyet pályázza meg a könyvpiacon az Amazon által létrehozott Kindle Unlimited, mely egy felhőalapú szolgáltatás, mely több mint 1 millió könyvhöz biztosít hozzáférést, havi 10 dollár előfizetési díjért. Bár hasonlóan a többi ilyen szolgaltatáshoz, ez is képes visszaszorítani az illegális letöltéseket, azonban a tartalomgyártóknak (jelen esetben a könyvek szerzői) lényegesen kevesebb bevételt biztosít.
Letöltést biztosító oldalak
Az e-book letöltésre leggyakrabban használt weboldal a 4shared, mely telefonos applikáció formájában is elérhető, ezáltal még könnyebbé téve a letöltéseket. Bár az elmúlt években több megosztó oldalt is megszüntettek a szerzői jogok megsértése miatt, a legtöbb oldallal szemben mégis tehetetlen a törvény, hiszen az oldal üzemeltetői nem követnek el szabálysértést és az összes illegális tartalom moderátorokkal való eltüntetése a gyakorlatban megvalósíthatatlan.
Források:
Legality of downloading books from websites such as Library Genesis
Most popular sites for downloading illegal e-books in the United States in 2017
Amazon Kindle Unlimited

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése