keresés

2019. március 18., hétfő

Helsinki új központi könyvtára, az Oodi

2018. december 5-én, egy nappal Finnország függetlenségének százegyedik évfordulója előtt, megnyitotta kapuit a nagyközönség számára Helsinki új központi könyvtára, az Oodi.

A könyvtárat, melynek neve az óda szó finn megfelelője, az ALA Architects építészeti iroda tervezte, és a hagyományos könyvtári funkció ellátása mellett nagy hangsúlyt kapott a közösségi funkció is. Az épület „aktív és funkcionális találkozási pontot” kíván biztosítani. A magas szinten automatizált intézményben többek között mozi, hangszigetelt stúdió, kávéház, étterem és többfunkciós rendezvényterek is helyet kaptak.

A könyvtár mint rendezvények és műhelymunka helyszíne

A könyvtár látogatói tágas fogadócsarnok keresztül érkezhetnek meg. A földszintszint helyiségei rendezvényeknek, előadásoknak adhatnak helyet, több kisebb-nagyobb rendezvényterem és kiállítótér áll rendelkezésre. Emellett berendezésre került itt egy moziterem, illetve egy étterem is.

Az első emelet helyiségei elsősorban az elmélyült munkának, tanulásnak, alkotásnak kívánnak helyszínt biztosítani. Ezt különböző felszerelésekkel ellátott műhelyekkel segítik, lehetőség van például főzésre, varrásra, vagy akár lézervágásra és 3D-s nyomtatásra is, továbbá zenei- és filmfelvételek készítésére, majd az elkészült anyag vágására is vállalkozhatnak itt a látogatók.

A műhelyek mellett zöldfalakkal határolt csendes, nyugodt területek is várják azokat, akik tanulni, dolgozni szeretnének. Ezen a szinten kapott helyet továbbá a Kocka nevű helyiség, amely mozgatható „okos falakkal” van ellátva, melyek számítógépes vezérlés segítségével világítanak vagy képeket vetítenek ki, így ideális helyszínt nyújtanak digitális kiállítások rendezésére.

A „Könyvmennyország”

A legfelső szint a hagyományos könyvtári funkció ellátására szolgál. A könyvtár állománya 100 000 könyvből áll, ami az intézmény léptékéhez mérten viszonylag kevés, mivel a közösségi terek és műhelyek a szokványosnál jóval nagyobb hangsúlyt kaptak. Ugyanakkor az online szolgáltatásoknak köszönhetően szükség esetén jóval nagyobb állományhoz is hozzáférhetnek a felhasználók, Helsinki fő könyvkölcsönzési ellátását egy már meglévő intézmény biztosítja.

A második emeleten nyitott, világos könyvtári tér várja az olvasókat, ideális helyet biztosítva az olvasáshoz, a helyiségben kilenc élő fa is helyet kapott, és terasz is kapcsolódik hozzá, ahonnan kilátás nyílik Helsinki városára. A szinten található még a gyermekkönyvtár, illetve játszótér is, és a Kocka feletti térben kapott helyet az „olvasó lépcső”, egy olvasásra, üldögélésre szánt hangulatos, lépcsőzetes terület. A felfrissülni kívánó látogatók számára ezen a szinten kávézó is rendelkezésre áll. 

Forrás:

Fényképek: Tuomas Uusheimo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése