keresés

2019. március 17., vasárnap

III. világháború? Hackertámadás!

Az első két világháború után sokszor találgatták, hogy lesz-e harmadik, és ha igen, akkor hogyan fog zajlani, vagy zajlik-e már. Vannak, akik szerint az eddigiektől eltérően ez a ciber világban fog zajlani, adatokkal való visszaélés és adatlopás fogja jellemezni. 

Oroszok és alkalmazott hackereik
Az amerikaiak egyre jobban félnek a támadásoktól, ezért hoztak létre kiberbiztonsági hatóságokat, melynek célja az orosz szervezetek lebuktatása, saját adatainak megvédése. Így történhetett, hogy 2009-ben Roman Seleznev a nCuX néven ismert hacker hirtelen mindenhonnan törölte magát, hiszen az amerikaiak figyelni kezdték őt. 
Bár azt gondolnánk, hogy börtönbe zárták, ez mégsem így történt, az orosz állam együttműködést ajánlott neki, és rajta kívül másoknak is, melynek lényege az volt, hogy az ország rendszerei tiltva vannak számukra, de más ország rendszereit szabadon törhetik fel. Ha ezt nem tartották be, akkor viszont számíthattak a hatóságok közreműködésére, ahogy azt láthatjuk Shaltai-Boltai esetében is. 
Természetesen nemcsak Seleznev esete mutatja az együttműködést az oroszok és hackerek (/hackercsapatok) között, jól látszik ez Belan esetéből is, aki ellen 2012-ben indult az amerikaiak részéről elfogató parancs, de végül ő is az oroszok védelme alá került. 
Persze nem csak az Orosz állam foglalkoztat hackereket, hanem Kína és Amerika is, és több országot sem kell félteni. 

2018-ban számtalan hackertámadás történt
Nem tudni, hogy csak jobban működnek a kiberbiztonsági hatóságok, vagy megnövekedett a támadások száma, de a tavalyi évben nem volt olyan hét vagy hónap, hogy ne hallhattunk volna valamit az orosz hackerekről. 
Íme néhány példa:
Márciusban meghackelték a német kormányt. 
Májusban több százezer router lett feltörve számtalan országban, a célpont az elméletek szerint Ukrajna lehetett. 
Júniusban a Magecart nevű hackercsapat több mint 40.000 felhasználó adatait lopta el egy jegyértékesítő oldalról.
Júliusban bejutottak az amerikai erőművek vezérlőközpontjába. 
Még lehetne sorolni a történéseket, de egy valamiben biztosak lehetünk: a jövőben nem a fegyverektől és az atomháborútól kell csak félnünk, hanem a hackerektől is, akik akár fizikai jelenlét nélkül is bármikor tönkre tudnak tenni egy rendszert, vagy akár életeket is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése