keresés

2019. március 18., hétfő

A zeneipar és a streaming média harca

2014-es adatok alapján kimondhatjuk, hogy a zenepiac és az online zenei szokások alakulását egyre inkább a streaming szolgáltatások határozzák meg: a zeneszámok és albumok eladásából származó bevételek egyre inkább csökkenő tendenciát mutatnak, míg a streaming bevételek növekednek. A zeneipar legelterjedtebb forgalmazói a Spotify, az Apple music, a TIDAL és a Deezer.


A zenehallgatás jövője


A Spotify alapvetően egy havidíjas, de ingyenesen is használható, kereskedelmi audio-streamelő szolgáltatás, ami kisebb-nagyobb lemezkiadók közreműködésével, másolásvédelemmel ellátott tartalmakat (zene, podcast stb.) tesz elérhetővé mindenki számára. Az 1 milliárd dolláros bevételt első alkalommal 2013-ban lépte át a streaming piac, egészen pontosan 1,11 milliárd dollár folyt be a szolgáltatásokból. Egyre inkább zuhanás figyelhető meg a fizikai hordozók eladásainál. Az eddigi trendeknek megfelelően a CD illetve Vinyl eladások 11,7 százalékot estek világszerte 7,73 milliárd dollárra, míg a digitális bevételek 4,3 százalékkal nőttek 5,87 milliárd dollárra. Ez utóbbin belül a zeneeladás csökkent 2,1 százalékkal, azonban a teljes digitális bevételek nagyobbik szelete még mindig ebből származik, ez 3,93 milliárd dollár.

Pro és kontra érvek


15 év hanyatlás után a lemezkiadó cégek végre már három egymást követő évben is növekedést tapasztalhattak a streaming zeneszolgáltatás elterjedésének és népszerűségének köszönhetően. Az IFPI (globális zeneipart képviselő szervezet) adatai szerint 2017-ben a teljes zeneipar 17,3 milliárd dollárt (4422 milliárd forintot) hozott. Így részben kijelenthető, hogy minden szereplő - zenész, közönség, média, illetve a márkák - számára előnyös üzleti és kommunikációs modellt hozhat a technológia - a megfelelő üzleti, jogi és marketing keretek megteremtése után. Kritika is éri a streaming szolgáltatókat a kifizetett jogdíjak mértékével kapcsolatban, amik egyelőre nagyon alacsonyak, de a kiugró érdeklődés és a progresszív terjeszkedés reménnyel tölti el a kiadókat, jogtulajdonosokat. A legnagyobb problémát még mindig a weben azonos súllyal megjelenő jogosítás nélküli konkurencia jelenti. A felhasználói élményben valójában nem sok különbség fedezhető fel, így a felhasználók sem különítik el egymástól a warez, a szürke és a teljesen legális megoldásokat.


Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Spotify

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése