keresés

2019. március 19., kedd

Internetsemlegesség egyszeregy

Az internetsemlegesség azaz net neutrality elve azt jelenti, hogy "minden internetes forgalomnak azonos elbánás jár, diszkrimináció, korlátozás és interferencia nélkül, függetlenül a küldő, fogadó, típus, tartalom, eszköz, szolgáltatás vagy alkalmazás milyenségétől", ahogy ezt az Európai Parlamenttől olvashatjuk. Gyakorlatban ez mégsem ilyen egyszerű, mert a kivételek és sajátosságok miatt sosem tudna maradéktalanul érvényesülni. 

Net neutrality és szólásszabadság

A kialakult vitában a net neutrality mellett állástfoglalók úgy gondolják, hogy a hálózatsemlegesség megszűnésével sérülhet a szólásszabadság, mivel a profitorientált internetszolgáltatók határozhatnák meg, hogy mi kerülhet fel a hálózatra. De valójában csak a különböző árszinteket tudnák meghatározni, akárcsak a kábelszolgáltatók a televíziós csatornák esetében.
Fontos kérdés, hogy mi az érték, a hálózat, vagy az azon keresztül elérhető tartalmak, szolgáltatások? Kezelhető-e közműként az internet?

Kizárható-e a konkurencia?

Az internetsemlegesség fontosságát vallók szerint az ISP-k kizárhatnák a konkurenciát jelentő online szolgáltatásokat, például a VoIP-t anet neutrality nélkül és ezzel korlátoznák a felhasználók jogait. A másik tábor szerint továbbra is elérhetőek lennének ezek a szolgáltatások, csak többet kéne fizetni értük. 

Az internetes szolgáltatások közti verseny

Az online szolgáltatások közti folyamatos versenyben a cél a felhasználók megnyerése az új ötletekkel, az igények minél tökéletesebb kielégítésével. Vitatott kérdés, hogy internetsemlegesség nélkül a szolgáltató választaná-e meg a neki legmegfelelőbb partnert, ezzel nem választhatna az előfizető, és felborulna a verseny. 

Forrás:
https://www.hwsw.hu/hirek/53250/halozati-semlegesseg-netsemlegesseg-internetszolgaltato-piac.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése