keresés

2019. március 18., hétfő

Horrorfilm a gyerekeknek? Íme a YouTube Kids

A mai világban már nem csak a tinédzserek és felnőttek használják a YouTube videómegosztó hálózatát. Ennek a közösségi oldalnak nincsen korhatára, így bármely korosztály igénybe veheti gondtalanul. Természetesen a +18-as felnőtt tartalmakhoz való hozzáférést az oldal regisztrációhoz köti. De a szűrő programokon keresztül olykor átcsúszik pár nem publikus tartalom. A fiatalabb felhasználókra való tekintettel a YouTube létrehozott egy “YouTube Kids” nevű applikációt.

YouTube Kids

Miben is különbözik ez az alkalmazás az eredeti felülettől?
A program célja, hogy az ezen oldalt böngésző felhasználók a saját korosztályuknak megfelelő videókat tekinthessenek meg. Ezt az applikációt 2015-ben készítette el a Google. A videók egy szűrésen keresztül kerülnek fel az oldalra, így elviekben nem találhatunk oda nem illő tartalmakat. Az ötlet zseniális és gyermekbarát, de sajnos a valóságban ez nem valósult meg.

Sajnálatos módon néhány rosszindulatú ember, visszaélve helyzetükkel mese részleteket formálnak át. A mese szereplői az elvártakkal szemben gyomorforgató, erőszakos és ijesztő jelenetekbe keverednek pl. Peppa malac (egy híres mesehős) az átírt verziókban hígítót iszik és rémisztő fogorvosi kezelésen esik át. Lehetséges, hogy a gyerek utánozza ezen karakterek szokásait ez pedig indokolatlan félelmet kelthet bennük. Természetesen a mai generációtól nem tudjuk az internetet teljesen elzárni, de oda kell figyelnünk a gyerekek videózási szokásaira. Vigyázni kell nehogy félreértsenek bizonyos szituációkat, mert ők nem értik mennyire veszélyes az, amit néznek.

Több szülő is jelentett hasonló eseteket az alkalmazás felügyelőinek, bár a készítők csak egyszeri hibának gondolják az ilyen jelentéseket és tájékoztatják a gondviselőket a szűrő program esetleges hibáiról.
2017-ben a New York Times egyik cikkében kivételesen nagy hangsúlyt fektetett erre a veszélyforrásra, mely világszerte érint több gyermeket.
2019-ben a probléma még mindig fent áll. Dühös és aggódó szülők, pszichológusok és orvosok hívják fel figyelmünket erre az online animációs veszélyforrásra.

Remélhetőleg a jövőben a YouTube Kids kifejleszt egy teljesen jól működő “szűrő rendszert”.

Forrásaim:
444.hu
antivirus.blog.hu
24.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése