keresés

2019. március 18., hétfő

Lesz-e szerzői jogi reform?

  A szerzői jog védelmének igénye  nagyon korán megmutatkozott, már az ókori Rómából is maradtak fenn írásos emlékek ezzel kapcsolatban Az alkotók, feltalálók megélhetést, hasznot reméltek és remélnek ma is a tárgyaiktól, szellemi termékeiktől és ez a jog ezeket a természetes személyeket védi. Mára azonban az információs társadalom és a technológia rohamtempójú fejlődése miatt nagyon nehéz szabályozások közé szorítani és törvényekkel kielégíteni a szerzői jogokat.

A kezdetek

  2012-ben az Európai Bizottság terve, miszerint megreformálják ezt a rendszert és új irányelveket alakítanak ki mostanra, 2019-re sem sikerült teljes elfogadásra szert tennie. Ez a reform az európai polgárok számára akarja biztosítani a legszélesebb hozzáférést a tartalmakhoz, ugyanakkor a szerzőket, alkotókat is a megfelelő juttatásban részesíteni. Michel Barnier, a Bizottság belső piacért és szolgáltatásokért felelős tagja négy fő irányt említett meg, amely szerint haladnak: az európai művek digitalizálása, amelybe az árva művekre valamint a fizikailag már nem elérhető művekre vonatkozik. A második az egységes piac létrehozása, amely olyan szolgáltatásoknak kedvezne, mint a Netflix vagy a Deezer. A következő irányelv a korlátozások átalakításáról szól. Ebbe a körbe sorolták be a könyvtárak helyzetét, valamint a vakok és gyengénlátók lehetőségeit is.Végül a megreformált jogok védelméről is beszélt.

Elfogadták vagy mégsem?

  2018-ban az Európai Parlament jelentős többséggel szavazta le a kezdeményezést, egy pontban azonban mindenki egyetértett, miszerint a széttöredezett, országonként változó szerzői jogi szabályozásokat egységesíteni kell. Azonban 2 cikkely, a 11. és 13. miatt már korántsem volt nagy az egyetértés. Előbbi a lincenezési szerződést írta elő a legkisebb információmorzsákhoz is, utóbbi az online platformok számára bevezetett tartalomszűrőket taglalta. Végül az aktivisták hatására utasították el. Ugyanebben az évben ősszel a Parlament elfogadta a módosításokat, például, hogy a Facebook-nak, Google-nak a kiadóknak és az újságíróknak is fizetniük kell a hírekért.

 Újabb változtatások

  A végső szavazásra idén januárba került volna sor, ám az Európai Tanács visszadobta, így további változtatások szükségesek, amelyek továbbra is a 11. és a 13 cikkelyt érintik. Mivel a szerzői jog rendkívül szerteágazó és számos területre kiterjed, rengeteg érdeket kell összehangolni. Ez év márciusában végre végetért a hosszas egyezkedés és vita és az Európai Parlament megszavazta az uniós szerzői jogi reformot


Hivatkozás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése