keresés

2019. március 16., szombat

Adatközpontokba fektet a Google

A Google nyilvánosságra hozta a 2019-es évre vonatkozó befektetési terveit. A keresőóriás a tavalyi 9 milliárd után, 2019-ben 13 milliárd dollárt fektet be adatközpontokba és irodákba az USA területén. Ezzel a fejlesztéssel a Google Cloud-dal, a felhőszolgáltatás piacán szeretné utolérni a Microsoft Azure-t. Jelenleg a Microsoft kétszer annyi régióban van jelen, mint a Google. A cégóriás közleménye szerint az Egyesült Államok 14 államában elvégzett befektetésekkel együtt az USA 24 államában lesz jelen, ezenkívül további adatközpontokat és irodákat fog létesíteni Ohio, Nebraska, Virginia, Dél-Karolinában és Texasban.


Az ilyen adatközpontokat azért hozzák létre, hogy a nagyobb vállalatok a tárolóit és szervereit megfelelő körülmények között (hűtés, ellátás, külön épületben) lehessen biztonságosan üzemeltetni és tárolni. Egy ilyen adatközpont négy részből áll. Az első rész egy álpadlóval ellátott tér ahol a különböző szerverek, és tárolók. A második részük az ezeket támogató infrastruktúra (transzformátorok amik az áram ellátáshoz szükégesek, generátorok, légkondícionáló berendezések). Harmad részben kell megemlítenünk a szervereket, tárolókat összekötő kábelek, amik az IT berendezésekben végződnek(rack szekrények) amik az informatikai szolgáltatást nyújták. Negyedszer megemlíthetjük az operatív személyzetet, akik a karbantartásért és a zavartalan működésért felelősek. Összességében elmondhatjuk, sokkal magasabb szolgáltatási szintet kaphatunk, mintha egy saját rendszert építenénk ki . Ehhez természetesen jó szolgáltatási szerződést kell kötnünk.Google és a megújuló energiaforrások
A fent említettek mellett folytatja az eddigi törekvéseit a megújuló energiaforrások használatára. Jelenleg is folynak Tennessee és Alabama államban adatközpontok építések. A tervek szerint az adatközpontok fogyasztásait visszatáplálja a helyi elektromos hálózatba. Erre a célra 2 darab jelenleg is épülő napelemfarm teljes teljesítményét tervezi felvásárolni. Ezek a napelemfarmok 150-150 megawatt kitermelésére lesznek képesek. Továbbiakban a keresőóriás Tennessee-ben tervez egy komoly bővítést, ahol 1,6 millió napelemet szeretne a helyi vállalatoktól felvásárolni, amelyek összesen 413 megawatt teljesítményre képesek. A vállalat eddig harminc hosszútávra kötött megállapodásokat kötött, amelyek a megújuló energia vásárlásra irányult melyeknek összértéke eléri az 5 milliárd dollárt.


Az ilyen adatközpontokat azért hozzák létre, hogy a nagyobb vállalatok a tárolóit és szervereit megfelelő körülmények között (hűtés, ellátás, külön épületben) lehessen biztonságosan üzemeltetni és tárolni. Egy ilyen adatközpont négy részből áll. Az első rész egy álpadlóval ellátott tér ahol a különböző szerverek, és tárolók. A második részük az ezeket támogató infrastruktúra (transzformátorok amik az áram ellátáshoz szükégesek, generátorok, légkondícionáló berendezések). Harmad részben kell megemlítenünk a szervereket, tárolókat összekötő kábelek, amik az IT berendezésekben végződnek(rack szekrények) amik az informatikai szolgáltatást nyújták. Negyedszer megemlíthetjük az operatív személyzetet, akik a karbantartásért és a zavartalan működésért felelősek. Összességében elmondhatjuk, sokkal magasabb szolgáltatási szintet kaphatunk, mintha egy saját rendszert építenénk ki . Ehhez természetesen jó szolgáltatási szerződést kell kötnünk.


Itt betekintést nyerhetünk az egyik Google adatközpont belső részébe, amit 360 fokban nézhetünk meg.

Forrás:
Hlács Ferenc: 13 milliárd dollárt költ új adatközpontokra a Google
(2019. február 14.)

bitport.hu: Mi az adatközpont, és mit teszünk ellene?

Harangi László: Így néz ki 360 fokban a Google adatközpontja
pcworld.hu
(2016 március 27.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése