keresés

2019. március 16., szombat

Olcsó repjegy a Facebookon?

Az utóbbi években több oldal is olcsó utazást igért. Viszonlyag rövid időszakon belül két oldal is azt igérte, hogy olcsón hozzájuthatunk olvasóik Wizz Air replülőjegyekhez, meogsztással, kérdőív kitöltéssel, ami aztán a csalókat eljutatta az a személyes és bankkártya adatainkhoz. Legyünk mindig óvatosak, és ügyeljünk arra, hogy hova kattintunk. Rengeteg átverésről olvashatunk, és sok csaló a Facebookot használja erre, A Facebookon keresztül tudják elérni névtelenül a legtöbb felhasználót elérni a világ bármely tájáról, úgy, hogy ki sem kell lépnie az utcára. Sok kamu oldal készül, ami kellő odafigyeléssel még kevésbé gyakorlott szemeknek is feltűnhet.

Csak egy kérdőív?
Az áloldalak több órán keresztül hirdették az ingyen, egy megosztás és pár személyes adattal már a felhaszánlóért is lehetett a jegy. Az okosabb, figyelmesebb felhasználók észrevehették rögtön az átverést hisz, a weboldal címe eltért a Wizz Air hivatalos weboldal címétől. Az előtag ugyan  tartalmazta a WizzAir szót, domian (com-signup.co), már feltűnően eltért a valódi weboldalétól, ezt követő technikai részről ne is beszéljünk. Pár hónappal ezután egy újabb Wizz Air-es oldal bukkannt fel, ahol a hasonló módon (megosztás és kérdőív) próbálták kicsalogatni a felhasználó adatait. A készítők már okosabbak voltak és kevésbé kitűnő oldalra vezetett a link. A weboldal készítői nem gondoltak arra, hogy a virusírtó jelezni fog arról, hogy kártevő oldalra léptünk, így azok a felhasználok akiknek a gépjük megfelelő módon volt védve, könnyeben eltudták hárítani a veszélyt. Statisztikák szerint az utóbbi átverés nem érel akkora köröket, mint amekkorára számítottak. A felhasználók tanultak az előző esetből és nem kattinottak rá rögtön a linkre.

Wizz Air reakciója

"A Wizz Air ezúton is szeretné megerősíteni, hogy a vállalat hivatalos honlapja a wizzair.com címen található. Bármilyen promóciót, illetve versenyt a légitársaság kizárólag a saját hivatalos honlapján, illetve a saját hivatalos közösségimédia-felületein, valamint a WIZZ hírlevélben hirdet meg. A Wizz 
Air azt tanácsolja, hogy a felhasználók kizárólag a vállalat hivatalos csatornáit keressék fel, más, a repülőtársaság akcióiról, felhívásairól szóló oldalakra, linkekre ne kattintsanak. A Wizz Air megteszi a szükséges lépéseket azon személyek, illetve jogi személyiségek ellen, akik hamisan állítják, hogy a Wizz Air nevében járnak el, illetve akik a Wizz Air nevében félrevezetik, megtévesztik a fogyasztókat"

Amire oda kell figyelnünk

Az követni szeretnénk az akciókról szóló híreket mindig a hivatalos fórumokon tegyük ezt. Több módon is megtehetjük ezt, akár facebook, akár felíratkozhatunk a vállalatok hírlevelére. Sose higyjünk el olyan híreket, ami túl nagy kedvezményeket igérnek, hísz ezeket saját csatornáikon fogják megosztani a cégek, legyen szó akármelyikről. Figyeljünk még oda a helyesírásra és fogalmazásra is. Ezek a dolgok mind szembetűnhetnek és figyelmeztethetnek bennünket. Soha ne adjunk meg személyes adatokat imseretlen oldalakat. Nagyon sok csaló a hiszékeny és naiv felhsználókon szeretne rengeteg pénzt keresni.


Források

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése