keresés

2019. március 25., hétfő

Okosan az okossal

Képzeljük el magunkat egy utópisztikus világban, ahol a robotok az emberek szolgálatában, kooperatív, békés együttélésben léteznek. Hmm...igen, én is úgy érzem kedves olvasó, hogy annyira nem érzi távolinak ezt a világot. Nem is csodálom mivel szinte, mi a 21. században is az okos eszközeinkkel szinopszisban élünk, sőt mi több gép és gép között eszméletlen sok kommunikációs folyamatok mennek végbe másodpercenként. Emberi mértékkel fel sem foghatjuk mennyi adatot, információt dolgozhatnak fel rólunk, mely alapján "gazdájuk" minden egyes szokásairól egy igen részletes személyre szabott térképet tud kialakítani. 

Előnyei 

  1. A gépek átvállalják tőlünk az unalmas és veszélyes feladatokat. Monitorozzák környezetünkben a káros és mérgező anyagokat, és elvégzik azokat a monoton munkákat, amelyekkel senki sem foglalkozik örömmel. A gépeknek köszönhetően csökken a meghibásodásból adódó váratlan leállások ideje. Ez a fajta előny nemcsak az iparban jelenik meg, hanem a személyes életünkben is, amikor a sütő vagy a mosógép magától kapcsol be és már csak a vacsorát kell tálalni és a ruhákat a szárító kötélre kiteregetni.
  2. Pontosabb döntéseket tudunk meghozni a mérési adatok alapján. Egy vállalatnál ezzel a munkafolyamatot lehet optimalizálni, a saját családi házunkban többek között a fűtés, szellőztetés, levegőminőség javítható ily módon, mellyel igen sok kiadástól mentesülünk. 
  3. A testen hordozott szenzorok segítségével egészségünkkel és életmódunkkal kapcsolatban  információkat kaphatunk. (forrásból vett ki szöveg)

Hátrányai

  1. Nem mindig tudható hová kerülnek a begyűjtött személyes adataink(pl. id-cím, helyadatok). Bizonyos eszközök a felhőben tárolják a méréseket, mely információkat esetlegesen anonim módon értékesítés céljából felhasználtak a különböző rendszerek. Szintén a biztonsággal kapcsolatos dolgokat erősíti, hogy a gyártók gyakran elhanyagolják az eszközeiket, egy idő elteltével nem frissítik többé a firmware-t. Ezzel hekkerek által kihasználható biztonsági rések kerülhetnek az eszközökre és illetéktelen kézbe kerülhetnek a legszemélyesebb adataink. 
  2. Minden szenzor pénzbe kerül, sőt az adatok begyűjtéséhez és feldolgozásához kommunikációs infrastruktúra komoly számítási kapacitásra, valamint szakértői elemzésekre is szükség van. Meg kell találni az egyensúlyt az eszközök és a használat ára, valamint a begyűjtött információk elemzéséből fakadó előnyök között, nehogy fölöslegesen túlköltekezzünk. (forrásból vett ki szöveg)

Az igazi veszély

A cégekre nézve a gyors és intenzív változásra(mesterséges intelligencia, mely egyénre szabott) a jövőben lehetséges, hogy jól és hasznosan nem tudnak reagálni, emiatt cégek, óriás vállalatok kerülhetnek elég nagy slamasztikába. Ők ugyanis mint a reklám és marketing cégek azon az elven működnek, hogy magával a csomagolással, színekkel, szövegekkel csábítsák, ösztönözzék a vásárlót, de ha maga a gép, mely előzetesen felmérte felhasználóját és csak is azokat a dolgokat fogja elébe hozni, amire ténylegesen szüksége van vagy biztosan meg fog tetszeni, mindez érvényüket vesztik.

Ha viszont csak egy egyénre koncentrálunk a sok közül, eszméletlen sok adat, felmérés készül rólunk, a gép tudja mit szeretünk, le tudja követni átlagosan mikor, hova megyünk, a hangunkat ismeri, a kereséseinkből igen részletes igényfelmérést tud készíteni, megkeresi családtagjainkat, ismerőseinket, illetve csatlakozik azok gépével, telefonjával(facebook-twitter ismerősők, instagram követők, a saját telefonkönyvünk névjegyzéke). Folyamatos kommunikációk mennek végbe, melyekről vagy tudunk és ez ijesztő, félelmetes egyben, hogy egy olyan rendszer figyel meg minket, melyet nem igazán, sőt alig tudunk uralni, kézben tartani.  

Források:
index.hu/tech/2017/10/02/iot_privacy
m.sg.hu/cikk.php?cid=133386
sg.hu/cikkek/it-tech/133864/korantsem-biztos-hogy-a-mesterseges-intelligencia-jo-az-it-oriasoknak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése