keresés

2019. március 19., kedd

Netflix - Magasabb mégis alacsonyabb árak?

Ebben a cikkben két olyan aktuális hírről számolok be, amely a jövő felhasználóit boldogíthatja, a jelenlegi előfizetőket nem biztos. A Netflix mint a legnagyobb streaming-szolgáltató működése során sok problémával kellett megküzdenie, és most talán a két legnagyobbra találták meg a gyógyírt. A kérdés csak az, hogy ez hogyan fogja befolyásolni a cég és annak bevételének jövőjét.

Jövőbeli szigorítások


A legfrissebb tanulmányok szerint a stream-szolgáltató cég évente durván 2,3 milliárd dollárt, havonta pedig közel 192 milliót veszít a lehetséges bevételeiből, mivel az előfizetett felhasználók fiókjaikat megosztják családjukkal, ismerőseikkel. Ez a bevételkiesés más hasonló cégeknél (pl. Amazon Prime Video, Hulu) ennek töredéke, bár a felhasználók száma is jóval kevesebb, mint a Netflix-nél. Ám mégis az Amazonról nyilatkozták többen, hogy jelszavukat
és felhasznevüket megosztják közeli ismerőseikkel. A Netflix "idegen" felhaszálóinak még több mint fele, majdhogynem 60%-a azt mondta, ha nem lenne esély többé a fiókok több felhasználóval való elérésére, előfizetnének a szolgáltatásra. A Netflix egyébként nem tiltja a hozzáférés megosztását, de azt kizárólag a családon belül engedélyezi.

A Synamedia ezt a problémát egy mesterséges intelligencia algoritmus felállításával oldaná meg, amely kiszűrné, hogy a stream-felhasználók közül ki osztotta meg a jelszavát és fiókját másokkal is engedély nélkül. Ha ez pl. egy fórumon történő fiók-eladásra vezethető vissza, ahol a tulajdonos többmindenkivel is megoszthatta a bejelentkezési adatokat, a fiók törlésre kerülhet, a felhasználót pedig tiltólistára. Ha viszont a "kár" kicsi - pl. egy családon belüli megosztás esetén -, a rendszer egy emailben küldene javaslatot egy másik csomag átváltására, amely lehetővé teszi a több felhasználót is.

Netflix csak telefonra?


Képtalálat a következőre: „netflix mobile only plan”Tavaly, azaz 2018 novembere körül röppent fel a hír a Netflix legújabb fejlesztéséről, és annak teszteléséről. A maláj hírlap, a The Star hozta le először, hogy a stream-óriás mobile-only, tehát csak mobiltelefonra is lehet előfizetési tervet választani, ami körülbelül kétharmadára csökkentené az árat hónaponta, mint ha a hagyományos tervre fizetnénk elő. Így tehát nagyjából 12 helyett (amely a Premium ajánlat), 4 dollár értékben kellene csak fizetnünk.

Ám bármilyen jól is hangzik ez, van hátránya. Azok akik a telefonos csomagot választják, csak és kizárólag, standard minőségben lesz elérhető a megtekinthető kínálat. Bár ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a HD minőség hiánya kisebb képernyőkön, mint egy telefoné vagy tableté, kevésbé feltűnő, mint egy TV készüléken, ami indokolná, hogy a telefon-központúbb emberek ezt a szolgáltatási újítást válasszák.

Emögött az elhatározás mögött azonban más is szerepet játszik: a Netflix-tagság növelése globálisan, eljuttatni olyan területekre is, ahol eddig nem nagyon volt jelen. A cég vezérigazgatója, Reed Hastings azt nyilatkozta, hogy a jövőben sor kerülhet alacsonyabb költségű tervek piacra dobására, legfőképp olyan térségekben, ahol a bevételük az átlagosnál alacsonyabb, ezzel elérve a célzott feliratkozók számát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése