keresés

2019. március 19., kedd

Az internetes átverések és a hoax

Kapcsolódó képFüggetlenül attól, hogy valaki tapasztalatlan vagy tapasztalt internetfelhasználó gyakran találkozhatunk átverésekkel és hoaxokkal az interneten. A fontos az, hogy megtanuljuk kiszűrni őket és megfelelően kezelni.
A wikipédia megfogalmazása szerint a hoax kifejezést leggyakrabban az e-mailben terjedő ún. "kacsa" hírekre használják. Van, hogy az ilyen fals hírek kiegészülnek honlapokkal, hogy még több embert tudjanak megtéveszteni vele. Fontos, hogy a Facebook elterjedésével új mértéket öltöttek ezek az átverések, még több ember érhető el velük.
A hoaxok napja, április elseje, vagyis bolondok napja.


Hoaxok

Az internet megjelenése előtt a hoax kifejezést legtöbbször a folklórban használták a társadalomban terjedő pletykákra és városi legendákra. Az internet megjelenésével már egy egészen más értelmet kapott. A 80-as években pl. Isaura felszabadítására akartak pénzt adományozni a nyugdíjasok. A Rabszolgasors egyébként egy kosztümös sorozat volt, ami az 1800-as években játszódott.

Hoax "fejlődése"

Az internet egyik első, nagyon híres és elég nagyon port kavart hoaxa az ourfirsstime.com weblaphoz kapcsolódik, ahol két ismeretlen, munkanélküli amerikai színész egy internetes cég finanszírozásával eljátszotta, hogy ők egy szerelmespár, és az interneten élő adásban veszítik el a szüzességüket. 
Az e-mail megjelenésével elindultak a továbbküldős levelek. pl. "Küldd tovább ezt a levelet x számú ismerősödnek és nagy pénzösszeghez fogsz jutni." Ezeknek sok fajtája a mai napig terjed. Sokáig az MSN időszakában is küldték őket, sokszor negatív végkifejlettel pl. "...ha nem küldöd tovább, akkor holnap szörnyű baleset fog érni". Kínáltak már ingyen nyaralást is a Disney kontójára, akik az üzenetet továbbküldők közül választják ki a szerencsés nyertest. 
Ma ez már egy sokkal összetettebb, sokszor rosszindulatú dologgá vált, akár politikai uszításra vagy pénz megszerzésére is felhasználhatják, sokszor a gyanútlan, jóindulatú, tapasztalatlan internetfelhasználók a célközönségei.

Hoaxok és a Facebook kapcsolata 

A facebook elterjedésével megjelentek a továbbküldős üzenetek mellett, azok a posztok, amikben megosztással, kommentekkel lehet pénzt szerezni, beteg gyerekeknek, állatoknak, mert a Facebook ezek után egy meghatározott összeget adományoz a kezelésre. Legutóbb olyan hír jelent meg a Facebookon, amely szerint az inaktív tagokat automatikusan törlik a csoportokból, ezért mindenképpen jelezi kell, ha maradni szeretnél az adott csoportban.

Forrás: wikipédia, hvg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése