keresés

2019. március 24., vasárnap

Mik is azok a meme-ek?


Magát a meme szót Richard Dawkins-től ered, ő használta először az evolúcióról szóló könyvében 1976-ban, a görög eredetű mimema szóból ered.


A mai meme-ek lehetnek vicces képek, videók, kommentek, amelyek helyzeteken alapulnak, esetleg emberek vicces magatartását, cselekvéseit örökítik meg, parodizálják ki. Igazából szinte bármi lehet meme ami az interneten valamilyen formában közzé van téve. A meme-ek a közösségi oldalakon terjednek, meglepően gyorsan és világszerte megnevetteti az embereket. A meme-ket lehetnek igen egyszerű érthetőek de mélyek és csak a témában érintettek számára érthetőek. Minden meme-nek megvan a saját története, némelyik előtűnik a semmiből majd szinte minden közösségi oldalon belefogsz botlani, twitter-en, tumblr-en, facebook-on is. A meme-ek számára ma már különböző oldalak is készültek, ahol bárki közzéteheti az általa készített meme-et és értékelheti másokét is akár, ilyen például a 9gag, reddit is. Rengeteg meme készül el nap mint nap de a céljuk továbbra is az emberek megnevettetése jókedvre derítése.

Meme-ek a politikában



A kormány legújabb családtámogatási plakátjain az egyik meme-ből ismert, vagy rájuk kísértetiesen hasonló pár látható. A képen látható pár az elmúlt évben a legnépszerűbb meme-s párrá nőtte ki magát, a belőlük készült képek már milliós nagyságrendűek. A pár nem csak a félrenézős képüket örökítették meg, hanem a kanapén összebújásukat is, amit láthatunk a kormányzati plakáton.  Tehát ha valakinek ismerős lenne a képen látható pár, az nem a véletlen műve, bár ez nem meglepő hisz már korábban is használtak ismert sotck fotókat. Gyorsan körbeszaladt a híre annak, hogy a kormány a világhírű meme-párral reklámozza a kampányát, így több külföldi hírlap is írt a történtekről, mint a BBC, Washington Post, Politico és már nem politikával foglalkozó lapok is mint például a DailyMail is. 





A hónap legjobb meme-jeiből egy-egy vállalkozó személy, olykor szavazás alapján összeállítanak egy naptárat, ahol visszanézhetjük, hogy melyik hónapban mi volt a legnépszerűbb kép amiből a legtöbb meme-et kreálták. Ilyenkor sajnos nem mindegyik mesterműnek jut hely, és persze a vélemények is eltérőek lehetnek arról, hogy melyek voltak az év legjobb meme-jei.
 









Források:

  1. What is meme
  2. Internet wiki szerint
  3. 444.hu
  4. Hvg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése