keresés

2021. április 25., vasárnap

Mesterséges intelligencia buktatta le a Holt-tengeri tekercsek szerzőit

Egy kutatócsoport bebizonyította, hogy a Holt-tengeri tekercseknek, két írója volt, ehhez a felfedezéshez mesterséges intelligenciát használtak. A tesztet a leghosszabb dokumentumrészlettel, a Nagy Ézsaiás-tekercs néven ismert szöveggel végezték el. A teszteredmények azt mutatták, hogy a tekercs szövegeit két, máig ismeretlen ismeretlen írnok másolhatta le, akiknek szinte azonos volt a kézírásuk.

Ezek a tekercsek tartalmazzák többek közt az általunk ismert legrégibb változatát a Bibliának. Az első tekercseket egy beduin barlangban találták meg a Holt-tenger partján. A tekercsek között héber, arámi és görög nyelven írt kéziratok tartoztak; a szakértők szerint az időszámításunk előtti III. századból származnak.

Ha felitatjuk a tintát, láthatjuk, hogy ketten voltak

A hollandiai Groningeni Egyetem kutatói alaposan megvizsgálták a tekercset. Ehhez a legkorszerűbb mintafelismerő eljárásokat és mesterséges intelligenciákat használták. Elsősorban a héber álef betűt vették alapul, ami több mint 5000-szer fordul elő a tekercsek szövegeiben. Az eljárás során a kutatók sikerrel kivonták azokat az ősi tintanyomokat a tekercsekről, amik csak digitális képeken láthatók.

„Az ősi tintanyomok közvetlenül egy adott személy izommozgásához kapcsolódnak, és ennléfogva személyspecifikusak. Valószínű, hogy két írnok szorosan együttműködve dolgoztak, és bár megpróbálták felvenni ugyanazt az írási stílust, mégis elárulják magukat, az egyéniségüket.”

A kutatók szerint a tekercseken látható kézírások hasonlóságát az is megmagyarázhatja, hogy a skriblerek esetleg egy helyről tanulhattak írni. Nem elképzelhetetlen hogy az egyik írnok egy apa volt, a másik pedig a fia, aki az apjától tanult írni. A másolat annyira jól sikerült, hogy a modern tudomány mostanáig nem is tudta megkülönböztetni a kétfajta kézírást.

Eredeti cikk: https://qubit.hu/2021/04/23/mesterseges-intelligencia-buktatta-le-a-holt-tengeri-tekercsek-szerzoit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése