keresés

2022. április 28., csütörtök

2022 az IoT éve lehet

Az IoT technológia segítheti a környezetvédelmet, az 5G kihívások elé lesz állítva, a chiphiány pedig továbbra is aktuális lesz. Többek között ezekre is lehet számítani 2022-ben. De gondokkal is néz szembe az IoT piac. A fenntarthatóság kiemelt fontosságú marad. Ezenkívül az IoT, az Edge és a Network fúziója várható.


A nem túl távoli jövőben

IoT

Az IoT (Internet of Things) és az Edge pénzügyileg életképesebbé és fenntarthatóbbá tehetik az ellátási lánc partnereit. Az IoT technológia segítheti a kibocsátáscsökkentést, valamint lassíthatja a világ éghajlatváltozásának a pusztítását. De sajnos a chiphiány pedig az IoT piacot lassíthatja. Továbbá az IoT botnet is terjedése is okozhat kellemetlenségeket. Az IoT botnet az IoT-hoz csatlakoztatott eszközök olyan hálózata - leginkább routereknél jellemző - amelyeket rosszindulatú programok, különösen IoT botnet rosszindulatú programok fertőztek meg, és azok irányítása alá kerültek. Rosszindulatú programok terjesztése email-ben és a szerver ósszeomlását okozó elosztott szolgáltatásmegtagadási  támadások (Distributed Denial-of-Service: DDoS) formájában mutatkoznak általában. 2021-ben a legtöbb ilyen másodpercenkénti megkeresés az Interneten keresztül 22 millió kérelem volt. Ez mostanra már másodpercenként körülbelül 30 millió. Visszakanyarodva az IoT előnyeihez, a vállalatok gyártási leállási idejét is képes sokféleképpen csökkenteni a technológia. Az egyik fontos előny - a sokkal gyorsabb munka mellett - a sérülések előfordulásának csökkentése egy nehéz fizikai feladat ember helyett géppel való elvégzése által. Az IoT-berendezések a gyárak leállási idő csökkentéséhez hasznosnak bizonyulnak.

Chiphiány

A chiphiány az okos eszközök készítőit és használóit is jogosan aggasztja. A chip az okos eszközök legkisebb alkatrésze, egy félvezető komponens, a készülékbe ágyazva. A legújabb technológiák párhuzamosan fejlődnek a félvezető chip fejlődésével. Ennek eredményeként pedig a beágyazott rendszerek világa egyre fejlettebb, intelligensebb és megfizethetőbb lehet. A SoC (System on Chip: rendszer a chipen) kifejlesztése hozta meg a sikert. A modern élet szükségletei és igényei tartalmazzák a chip, és az azzal rendelkező okos eszközök birtoklását. Tehát a chiphiány - ami nemcsak idén, hanem még 2023-ban is valószínű - komoly gazdasági gondokat okozhat, amelyek már kezdetüket is vették.

5G

Amerikában technológiai tulajdonosok az 5G növelését ígérték a vidéki területeken, ami váratlan, ám mindenki számára előnyös kezdeményezésnek tűnik. A kezdetben tartalékként használt műholdas szolgáltatás egyre jobban terjed. A nagyobb városokban sokat nőhet a jelentőségük. A Forrester szerint a műholdas Internet felhasználók 85 %-a vidéki területeken lesz. A forradalmi mobiltechnológiát biztosító vállalatok pedig képesek lehetnek ellátni a vidéki területeket.


Fúzió a láthatáron

2022-ben IoT, Edge és Network fúzió következhet be. Az "edge computing" és az IoT összevonása lehet a környezetvédelem egyik új eszköze. Együtt dolgozhatnának a szennyezés csökkentése érdekében. A Forrester egyik elemzője szerint 2022-ben növekedni fog az Edge és az IoT által lehetővé tett energiahatékonysági és erőforrás-kezelési szolgáltatások iránti kereslet. A környezetvédelmi megfigyelés, az erőforrás-gazdálkodás és az ellátási lánc tevékenységei a technológia leggyakoribb alkalmazásai közé fognak tartozni. Az intelligens városok fejlődése elkezdődött. Az olyan vállalatok, mint a hagyományos intelligens technológiai termékgyártók, az informatikai és professzionális szolgáltatók, valamint az Edge és az IoT platformgyártó szakemberek 2022-ben olyan termékeket hozhatnak piacra, amelyek segítenek csökkenteni a harmadik hatókörű kibocsátást.


Források

2022 Will be the Year for Fusion of Edge, IoT, and Network, ReadWrite - The Blog of Things, Deanna Ritchie