keresés

2022. április 11., hétfő

3D nyomtatással kevesebb, mint 1 nap alatt felépülhet egy ház


Ha valaki azt mondaná, hogy kevesebb, mint 24 óra alatt felépítik a házát, valószínűleg csak legyintenénk és egy jót mosolyognánk rajta. Pedig már erre is van megoldás, köszönhetően a japán Serendix cég legújabb fejlesztésének.




Hogy is van ez?

Ha meghalljuk, hogy 3D nyomtatás, akkor elsőre kis kütyükre, szobrokra, épület makettekre gondolunk. Pár éve még drága ipari újdonságnak számított ez a technológia, de ma már szinte bárki számára elérhető otthonra is. Az egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt nyomtatási mód az FDM (Fused Deposition Modeling), ami egy olvasztott szálhúzásos gyártástechnológia. FDM eljárás során a hőre lágyuló alapanyagot felmelegítik és egy fúvókán keresztül rétegekben felhordják a nyomtató állványra. Az egyes rétegek mindig hozzátapadnak az előzőhöz.

A másik mostanság egyre népszerűbb módszer a szeterolitográfiás nyomtatás (SLA). SLA nyomtatás során az építési területet fényre szilárduló, fotopolimer műgyantával töltik fel, majd egy lézer segítségével rétegről rétegre megkötik azt, amíg a kívánt tárgy elkészül. Ezzel az eljárással sokkal részletgazdagabb tárgyakat tudunk készíteni, mint egy FDM nyomtatóval.



Nyomtatott ház? Ide vele!

Több cég is előállt már az ötlettel, hogy házakat, lakrészeket nyomtassanak. Ez leginkább a fentebb említett FDM nyomtatásra hasonlít. Itt is rétegről rétegre halad egy fúvóka, csak itt nem olvadt műanyagot, hanem betont használnak.

A japán Serendix cég legújabb fejlesztése a „Sphere”, kevesebb, mint 1 nap, egészen pontosan 23 óra 12 perc alatt készült el. Azért itt nem egy óriási lakóházról van szó, csupán egy 10nm alapterületű kis házikóról. Egyedülállóknak szánják, vagy olyanoknak, akiknek a lakhelyét egy természeti katasztrófa elpusztította. Mivel a házikó alapja nem műanyag, hanem vasbeton, így nagyobb védelmet nyújt a benne élőnek. Az ára átszámítva 8,8 millió forint.

A Serendix szerint a technológia javításával még hamarabb elkészülhet majd egy ilyen ház, aminek a gyártás során a festés volt a leghosszabb fázisa.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése