keresés

2022. április 8., péntek

A robotok jövőbeli uralma az egészségügy területén

Az ABB előrejelzései szerint a jövőben egyre nagyobb teret hódítanak a robotok a különböző iparágakban, beleértve az orvostudományt is. A koronavírus-járványt követő években a vállalatok azt kívánják elérni, hogy növekedjen az innovatív technológiák iránti kereslet. Ezzel fokozni szeretnék saját termelékenységüket és versenyképességüket is.


Tüdővizsgálat robotokkal

Új találmánnyal dicsekedhet a Leedsi Egyetem: már megszületett a tüdő 3D-s megfigyelésére alkalmas két milliméteres nagyságú robot. Az eszköz mágneses irányítással működik, amely a belső szerv megvizsgálandó részét érinti. A robottal mintavétel és rákkezelés is végezhető, mivel egészen mélyre is be tud hatolni. A szerkezet rugalmasabb és egyszerűbb feladatmegoldásra képes, mint bármely orvosi műszer. Viszont segítségével a röntgenvizsgálatok is elkerülhetők.


Robot által végezhető kiváló bélműtét

A Johns Hopkins Egyetem tudósai kifejlesztették az egyik 2016-os modell korszerűbb verzióját, a Smart Tissue Autonomous Robot (Star) nevű eszközt. A robot jobb képalkotó funkcióval rendelkezik, így képes emberi beavatkozás nélkül eredményes állati bélműtétet végrehajtani. A The Guardian a fájdalommentes sebészeti eljárások felhasználásában látja a monoton és alapos munkát végző gép előnyét. A Science Robotics tudósai is a sikeres beavatkozásra helyezték a hangsúlyt. Axel Krieger azt állította, hogy ez az első robot által végzett önálló műtét. Ennek eredményeként már automatizálódott a sebészet egyik legkomolyabb munkaterülete.
        


Felhasznált források:

Önállóan végzett sikeres bélműtétet egy robot (Berta Sándor, Forrás: SG.hu/IT-Tech, 
2022. január 30. 12:31)

2022. március 30. 10:35)

2022. április 02. 12:03)

Képek forrásai:

1. kép forrása
2. kép forrása
3. kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése