keresés

2022. április 10., vasárnap

Digitális lábnyom az állásinterjún

A legtöbb ember már legalább egy állásinterjún volt életében. A találkozóra kiöltözött, ügyelt a részletekre, megfontolta mit mond...stb. 
De arra már a kevesen gondolnak, hogy az online jelenlétüket is átnézzék egy-egy interjúra készülve. Pedig napjainkban egyre több állásadó keres rá leendő munkatársaira. Milyen kellemetlen lenne egy régi poszt miatt lecsúszni a vágyott munkáról? 

Némi körültekintéssel és egy kis "takarítással" vonzóbbá tehetjük magunkat a munkaadóink számára.

Ki lát? Mit lát?

Érdemes átböngészni az adatvédelmi beállításainkat kezdésként. Ki mit láthat az online jelenlétünkből, mennyire férhet hozzá egy ismeretlen például a posztjainkhoz. Ezek a beállítások alkalmazásonként más helyen vannak, de megéri megkeresni őket.                                                  (Itt mellékszálként az ismerőseinket is átnézhetjük. Idegenek sokat tudhatnak meg rólunk a posztjaink alapján, ami nem biztos, hogy jóra vezet....)

Vicces vagy kínos a múlt?

Ezután átfuthatjuk a bejegyzéseinket, elkerülve a jövőben az esetleges kellemetlenséget. Van olyan, ami már nem releváns? Tényleg fontos hol kávéztunk évekkel ezelőtt? Nem sértő egy-egy vicces gondolt megjegyzés? Ez talán a leghosszabb munka, viszont segíthet abban, hogy átgondoljuk később mit posztolunk. Így ezt követően kisebb lesz a digitális lábnyomunk. A másik fontos dolog pedig: az internet nem felejt, ami felkerült ott is marad...


Like-olni vagy nem like-olni?
Reggel a kávé mellett vagy este lefekvés előtt nézelődünk, erre is-arra is nyomunk egy like-ot. Ilyenkor nem feltétlenül gondoljuk át mennyire félreérhető lehet amit teszünk, milyen lehet ettől a megítélésünk. Persze van, aki tisztában van az online tevékenységeinek esetleges következményeivel,
ám nem mindenki. Vannak olyan témák, amik természetüknél fogva kényesebbnek számítanak (pl.:fogyatékkal élők lekicsinylése, homofóbia...). Az ezekre való reagálást, megosztást érdemes átgondolni. Egy-egy téves poszt akár a karrierünkre is kihathat.

Ki vagyok én az online világban?

Nagyon sok mindenről szó eset már, ezek után érdemes átgondolni, hogy én, mint  profil milyen vagyok. Hiteles képet kap rólam, aki megnézi? Nem lehet tévesen megítélni? Minden, amit online teszek tükröz engem? Ha egy állásinterjún valaki végig nézi posztjaim milyennek fog gondolni?

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése