keresés

2022. április 14., csütörtök

IoT üzleti lehetőségek: ezek vannak emelkedőben éppen


Az Internet of Things egyre népszerűbb, az IoT eszközök elterjedtek a piacon. A Statista jelentése szerint az IoT szektor globális értéke hamarosan meghaladhatja az 1 000 000 000 000 dollárt. Az IoT terjedésével a vállalkozások és az ügyfelek közötti kapcsolatok egyre inkább megváltoznak.




Felfutó üzleti területek

A felsoroltak közül vannak népszerűbbek és kezdetibbek, de mindegyik a listán terjeszkedhet még.

Hangalapú technológia

A hangalapú technológia idő és pénz megtakarításához nyújt segítséget. Már most használatban van, az ügyfélszolgálati képviselők és a virtuális asszisztensek helyett sok helyen már hangtechnika van alkalmazva. A későbbiekben ez a terület még sok fejlődésen mehet át.

Kiskereskedelmi adatok elemzése

Az IoT olyan technológiai fejlesztések eredménye, amelyek továbbra is újulnak meg. Az adatok okos eszközök, például okosórák összekapcsolásával vannak gyűjtve. Az eszközök elterjedtsége miatt a kiskereskedelmi üzletágból származó adatok könnyen elérhetők lehetnek, utána pedig a részletes elemzés sem lesz nehéz. Az ügyfelek viselkedésének nyomon követése a fizikai vállalkozásokban nagyon hasznos lehet a vállalkozások tulajdonosai számára. Az ügyfélszolgálati megoldások pénztárgépekből, áruházi kamerákból és mobil ügyfélalkalmazásokból származó adatok felhasználásával jöhetnek létre. A legmagasabb ügyféltevékenységi órák alapján a munkaerő- vagy készletigények optimalizálva lehetnek. A raktári eljárásokat jelentősen átalakulhatnak.

Biztonság

Minden az internethez kapcsolódó eszköz növeli bármely rendszer kockázatát és sebezhetőségét. Ennek eredményeként pedig sok új, kifejezetten a kiber területtel foglalkozó vállalkozás jelenik meg, mindegyik biztonságot hirdetve. A kiberbiztonság lefedettségének gyorsabban és szelektívebben kellene működnie.

Netphone

Az irodai telefonok sokoldalú kommunikációs központtá fejlődtek. A telefonhívás már régóta a mobiltelefonok számos funkciói közül egy, így pedig a mobiltelefonok használatának a gyakorisága is jelentősen nőtt a kezdetekhez képest. A távmunkások igényeire szabott megoldások rendkívül sikeresek, így például a Netphone-típusú lehetőségek is.

Ingatlan

A környezetbarát építmények iránti kereslet kifejezetten nagy. Az okos otthonok továbbfejlesztése nagyon kifizetődő lehet. A vállalkozások tulajdonának értéke sokat nőtt az okos otthonok mindennapokat könnyítő berendezései által.

Szezonális kiskereskedelem

A SEO (search engine optimization) szakemberek új pozíciókhoz juthatnak, és sok más pozíció is létrejöhet a gyorsabb és jobb kiskereskedelmi értékesítés elérésének szándékából.

Egészségügyi felügyelet

A betegek megfigyelése minél több szempont szerint egy már folyamatban lévő kezdeményezés. Az egészségügy jelentősen átalakulhatna a sikeres fejlesztés által. A betegnek és az üzletnek is költségkímélőbb lehetne az egészségügy rendszerek fejlesztése, valamint a kezelés minősége is javulhatna.

Távorvoslás

Az IoT használata az egészségügyi üzletágban figyelemre méltó, lehetővé teszi az orvosok számára, hogy távolról kezelhessenek. Az orvos fizikai jelenléte már bizonyos esetekben teljesen nélkülözhetővé vált. Az IoT használata az orvosi szolgáltatásokban bizonyos módokon átformálta az ágazatot.

Készletgazdálkodás

Az IoT segítheti az üzleteket a jobb készletgazdálkodásban, az e-kereskedelem vagy a hagyományos kiskereskedelmi környezet költségeinél olcsóbb módon. Az IoT-eszközök azonnal észlelhetik az alacsony kínálatot és a megrendelések cseréjét, a fizikai leltár módszertanának alkalmazása nélkül. A készletgazdálkodás, különösen a hiányzó termékek és a szükséges változások idején, a pénz mellett hely és idő megtakarítására is nyújt lehetőséget.

Idősek gondozása

Az IoT segíthet az időseknek és bárki másnak, akinek külső támogatásra van szüksége, önálló élet könnyebben elérhető lehessen számukra. Az IoT-eszközök segíthetnek az idősgondozó vállalkozásoknak az élelmiszerek és egyéb követelmények nyomon követésében, így elkerülve a hiányt bármiből. Az okos eszközök továbbá automatikusan ütemezhetik a találkozókat, és jól működhetnek a távorvoslással.


A listán túl

A pénzügyi területen is vannak felfutó ágazatok. Az IoT sok ember szerint a FinTech (Financial Technology: pézügyi technológia) jövője. Az Open Banking (nyílt bankolás) egyre terjed, és együttműködése az IoT adta lehetőségekkel új távlatokat eredményezhet. Egyes banki intézmények az IoT technológiákat használják, hogy a személyazonosság-ellenőrzést a lehető legegyszerűbb eljárássá alakítsák át vizuális azonosítási taktikák segítségével. A Shinhan Card, Korea vezető bankkártya-cége egyike ezeknek az innovátoroknak, akik egy IoT-alapú, arcfelismerő technológiával rendelkező fizetési rendszert terveznek kifejleszteni. Ha ez sikerülne, a vállalkozás képes lenne tovább egyszerűsíteni az ügyfélélményt, miközben a globális környezetbarát kezdeményezéseket is segítené a csökkentett fizikai bankkártyák, és ezáltal a kevesebb műanyag használatával. A nyílt bankolás és az IoT-piac összefogásával új innovációkat és ötleteket jöhetnek létre, amelyek előkészíthetik az utat még több FinTech találmány számára. Viszont a FinTech is sok veszélyt hordoz. A fogyasztók számára az egyik legnagyobb kockázat a magánélet és az adatbiztonság elvesztése, ami különböző aggályokhoz vezet az információk személyes jellege által. A FinTech Platformok biztonsága is egyre inkább fontos téma, mivel sokan szkeptikusak, az ipar számára pedig elengedhetetlen, hogy áthidalhassa a bizalmi szakadékot. Annak ellenére, hogy a kiberbűnözők figyelme leginkább rájuk összpontosul, az ipar határozottan próbál fellépni a kártékony tevékenységek ellen. Az új eszközök és technológiák segítségével a szervezetek azon dolgoznak, hogy megbízható alapokat teremthessenek az ügyfeleik számára.


Források

10 IoT Business Opportunities on the Rise, ReadWrite - The Blog of Things, Brad Anderson

Open Banking and the Internet of Things: a Collaboration for the Future, ReadWrite - The Blog of Things, Rolands Mesters

Digital Trust and Safety on Fintech Platform, ReadWrite - The Blog of Things, Mahipal Nehra