keresés

2022. április 27., szerda

A Pokémonnak, mint művészeti alkotásnak a megsértése

A Redbubble ausztrál cég weboldala 2006-ban alakult, a célja az volt, hogy különböző művészek feltöltsék ide az alkotásaikat, amiket az oldal tetet rá pólókra, telefontokokra, matricákra és hasonló termékekre. Eddig közel 500.000 művész töltötte fel ide alkotását, már több mint 60 fajta tárgyra nyomtatják a különböző alkotásokat.

2018-ban a Pokémon Company International jogi ügye adódott a Redbubble céggel, mivel jogsértő anyag jelent meg a weboldalukon. Nem kifejezetten magában Pokémonokról voltak grafikák, hanem például Rocker Pikachu és Homer Simpson Pikachu és Leila hercegnő. 

A Pokémon rövid története

A Pokémon eredetileg Japánból indult először GameBoy készülékekre való játékként jelent meg. A Pokémon szó alapjáraton a Pocket Monstersnek a rövidítése, eredetileg így hívták őket. Már nem csak Nintendon elérhető játék formájában, hanem Gyűjtögetős Kártyajátékként, anime sorozat, film és sok féleképpen elérhetők a népszerű figurák. Ezek mellett nagyon népszerű a Pokémon Go applikáció is, amit telefonon lehet használni. 

Jogi ügyek

Az ügyben 2018-ban volt tárgyalás Melbournben, a Szövetségi Bíró a Pokémon Company-nak adott igazat, de mivel ezeket a terveket nem lehet megvásárolni a hivatalos oldaltól, így nem is járt volna jogdíjjal. Mindezektől eltekintve a szövetségi bíróság úgy gondolta, hogy annak ellenére, hogy valójában nem maga az oldal töltötte fel a jogsértő anyagokat, a Redbubble volt felelős a jogsértő anyagok nyilvánossághoz való "kommunikációjáért", kifejezetten szellemi tulajdonra vonatkozó politikai és a szellemi tulajdon megsértésével foglalkozó külön csoportja értelmében. A Redbubble-nek tényleges tudomása volt a jogsértésről, mivel a Pokémon többször is írt a Redbubble-nek a szerzői jogok megsértésével kapcsolatban. 

Valamint annak ellenére, hogy a Redbubble megtett néhány ésszerű lépést a jogsértés megakadályozására, az a tény, hogy többre volt képes, de kereskedelmi döntést hozott, nem azt jelentette, hogy a Redbubble konstruktívan engedélyezte a szerzői jogok megsértését.

Ezek mellett viszont a bíró úgy gondolta, mivel az oldal azzal foglalkozik, hogy művészeknek az alkotásait feltöltse és eladja, elkerülhetetlené tette volna a szerzői jogok megsértését. A Redbubble-t arra utasították, hogy tegyen nyilatkozatot a szerzői jogok megsértéséről, ebben a témában később meghallgatja majd őket a bíróság. 

A Pokémon több mint 44.000 dollág kártérítést kért, és a hasonló jogsértések miatti végzést. A Bíróság elutasította ezt az igényt, és a Pokémonnak 1 dollárt és a bírósági költségek 70%-át ítélte meg. Ennek az volt az alapja, hogy a legtöbb jogsértő tétel valójában "mash up" volt, amelyekért a Pokémon nem kapott volna jogdíjat és ténylegesen nem történt veszteség vagy kár.

Forrás:

Andrew Lacey - Pokémon pops Redbubble in the Federal Court

Ashleigh Fehrenbach, Morgan Foulsham - Pokémon wins battle against Redbubble in Federal Court Stadium

Pikacsu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése