keresés

2022. április 14., csütörtök

Egy platformon a svájci könyvtárak

470 svájci bibliotéka tudományos állományához teljesen hozzá fognak férni a felhasználók. Ez körülbelül 40 millió könyvet és újságot, illetve 3 milliárd elektronikus újságcikket jelent.

Platform

Az oldalt a Swiss Library Service Platform kezeli. Ezt a szervezetet 2015-ben hozták létre, akkor 15 könyvtár volt a tagja.

Az elképzelés az volt, hogy a keresés egyszerű és hatékony legyen, ugyanis az egyes kiadványokhoz, illetve cikkekhez csak egy bejegyzés tartozik, ezáltal a felhasználók azonnal megtalálják, hogy a keresett mű melyik bibliotékában található.

Szolgáltatás

Ehhez a szolgáltatáshoz létrehoztak még egy új futárszolgáltatást is, aminek köszönhetően a keresett dokumentum kölcsönzése is egyszerűbb, mint eddig. A csatlakozott intézmények nagy részében ingyenes a szolgáltatás.

A Swiss Library Service Platform vezetője Thomas Marty, aki beszámolt arról, hogy azzal, hogy a könyvtárakat ennyire szoros hálózatba kapcsolják, Svájc világviszonylatban is kitűnő, hiszen ilyenre semelyik országban nincs példa.

A szolgáltatás eléréséhez mindenkinek csak egyszer kell regisztrálni és ezután már az összes könyvtár állománya elérhetővé válik. Az elérhető ajánlatok között vannak a kölcsönzési díjak kezelése, a képzés összehangolása és a mobil szolgáltatások is.

Forrás: Egy platformról elérhető az összes svájci könyvtár

Kép: SG.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése