keresés

2022. április 27., szerda

Amazon vs. Amazon munkaügyi szakszervezet

Az amazon szakszervezetének logója
Az Amazon köztudottan elborzasztó és veszélyes munkakörülményei javításra szorulnának, ám a cég az eddigiekben nem tett semmit az ügy érdekében. Most dolgozói akarják kezükbe venni az intézkedéseket. Április 1-jén, New York Staten Island kerületében, a JFK8-as raktárház dolgozói megszavazták egy szakszervezet létrehozását. 


Eddigi munkakörülmények

A futószalag mellett dolgozóknak 1 órán belül tartaniuk kell egy aránytalanul magas megadott leszortírozott mennyiséget, ehhez pedig nagy sebességgel kell dolgozniuk. Amennyiben az óra/csomag arányok a várt alatt vannak, nagyon könnyen kirúghatják a dolgozókat. Két 15 perces munkaszünetet kapnak, ám a pihenőszoba és a raktár egyes pontjai kötött akár 15 perces sétaút is lehet így ez az idő nem elégséges valódi pihenésre. A raktárházakba való tömegközlekedéses utazás is nehézkes. Továbbá a sérülési ráta meghaladja az országos átlagot. Sérülés veszélyt jelent például, hogy sokszor a futószalagra érkező csomagok szétszakadnak.
Az egyetlen eddigi változtatás, amely a dolgozók biztonságát volt hivatott biztosítani, egy kamerarendszer felszerelése jelentette. A munkakörülmények változtatására rengeteg peticiót és tüntetést szerveztek a dolgozók ám mind hiába. A dolgozók által ajánlott biztonsági intézkedéseket figyelmen kívül hagyta a cég.


A szavazás

2654 ember, azaz a szavazók 55%-a támogatta a szavazáson a szakszervezet létrehozását.
Az Amazon kísérletet tett az egyesülés meghiúsítására. A National Labor Relations Board-hoz (vagyis Nemzeti Munkaügyi Tanács) fordult jogászcsapatával, hogy semmisé nyilváníthassa a szavazás eredményeit. Az Amazon jogászainak érvelése az volt, hogy mind az NLRB, mind a szakszervezet szabálytalanul avatkoztak bele a szavazásba. A vállalat harmadik fél bevonása nélkül szeretne dolgozóival tárgyalni.

A szavazás eredményének ünneplése


A szakszervezet jövője

A szervezet által lehetőség nyílhat jobb fizetésre, munkavádelemre, több szabadnapra és hosszabb munkaszünetekre.
Következőleg, április 25-én, az LJD5, Saten Island egy másik raktárépületének dolgozói szavazhatnak a szakszervezethez való kapcsolódásról. Annak esélye, hogy az Amazon kifogásai sikeresen érvényteleníthetik a szavazatokat, csekély. Ám a cég jelenlegi célja nem is ez, hanem hogy minél jobban hátráltassa a szakszervezetet, ezzel eltántorítva az embereket a következő szavazáson. Amennyiben a szakszervezet képes megállni a helyét, várhatóan éveken keresztül fognak tárgyalások folyni a vállalat és a szakszervezet között, mire megegyezés születhet. 


Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése