keresés

2022. április 19., kedd

TikTok influencerek szerepe az informálódásban


A TikTok nevű alkalmazás a 21. századi fiatalok számára már nem csak szórakozást, de híreket is szolgáltat. Nem meglepő tehát, hogy a nagy követőbázissal rendelkező influencerek hatással vannak napjaink egyik legnagyobb fegyveres konfliktusára, az orosz-ukrán háborúra is. Ezt a hatalmat azonban sokan nem használják felelősségteljesen.

A TikTok


A TikTok önmagát a rövid formátumú, telefonnal felvett videók felületeként jellemzi. A felhasználók rengeteg, csupán néhány másodperces tartalmat nézhetnek meg az alkalmazásban. Ezek között a szórakoztató tartalmak dominálnak, ám akadnak komolyabb hangvételű üzenetek is. Az applikációt jellemzően a fiatal korosztály használja, tehát egy-egy ilyen videó rengeteg befolyásolható befogadót elérhet. Videót bárki feltölthet, így a hamis információk gyorsan terjednek a könnyen emészthető tartalmakba ágyazva.
 

Felhasználása (félre)tájékoztatási eszközként


A nagy követőszámmal rendelkező influencereket az ukrajnai háborúval kapcsolatban először az orosz kormány kereste meg. Több befolyásos tartalomgyártót is lefizettek, hogy a hivatalos orosz álláspontot terjesszék, népszerűsítsék. Az elkészült videók megszabott szavakat, hangokat, hashtag-eket használnak, így könnyen felismerhetőek hasonlóságuk alapján. A TikTok hamar megszüntette az oroszországi videók feltöltését, de ennek kijátszása nem okoz jelentős gondot a hamis információk terjesztésének folytatásában.

Erre az akcióra reagálva az amerikai Fehér Ház is foglalkozni kezdett a felülettel: 30 befolyásos influencert hívtak össze egy részletes tájékoztatóra. Ismertették velük a háborúval kapcsolatos tényeket, illetve az Egyesült Államok eddigi részvételének mértékét. Az így közvetlenül informált tartalomgyártók már biztosan megbízható forrásból származó, valós hírekkel szolgálnak majd követőiknek.

Források: Telex, TelexKép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése