keresés

2022. április 9., szombat

Digitális javak öröklése

Napjainkban egyre többféle digitális javakat tudhatunk magunkénak, amiknek egyre nagyobb jelentősége van, kihez is kerül halálunk után.  Fontos gondoskodni arról, mi lesz ezekkel a későbbiekben. Kevesen vannak olyanok, akik semmilyen digitális nyomot nem hagynak maguk után. Egyre többen intézik banki ügyeiket vagy adóbevallásukat online, így a digitális világ szinte észrevétlenül, de megjelenik életünkben.

Digitális javak
Digitális javak lehetnek például videójáték fiókok, kriptopénzek, üzleti Facebook-profilok, illetve a felhőben tárolt fontos dokumentumok, amik pénzt termelhetnek, illetve még vagyoni értékük is van. Ilyenek lehetnek még a webshop-oknál regisztrált fiókjaink, a korábbi vásárlásaink, előfizetések és elektronikus díjfizetések fiókjai is. Hozzátartozóink számára halálunk után gondot okozhat ha nem tudnak ezek meglétéről, esetleg a hozzáférési adatokról, mert azok nélkül nem tudják megvédeni, őrizni az ott tárolt értékeket, de akár olyan feladatuk is lehet, hogy megszüntessenek bizonyos fizetési kötelezettséggel járó szerződéseket, előfizetéseket. Van egy másik része is a digitális világnak ahol lehetnek tárolt adataink. Ide tartozhatnak a felhasználói fiókok, elektronikus adattárolók vagy online felületek, olyan alkalmazások, vagy oldalak amik fotók/videók tárolására alkalmasak. Ezért érdemes minél előbb elgondolkodni azon, hogy ezekhez a javakhoz, kiknek adjunk jogot arra, hogy halálunk után hozzáférhessen.


Felhasználói fiókok/profilok törlése
A digitális világban is nagy felelősséggel jár, ha egy hozzátartozónk haláláról szeretnénk hírt adni. Komoly azonosítást és hivatalos halotti iratot is kérnek a hagyatéki végrehajtótól vagy hozzátartozóktól ha haláleset miatt kérik egy felhasználói profil, fiók végleges törlését.

Online alkalmazások
Az online alkalmazások üzemeltetői igyekeznek nagyon figyelni a felhasználói adatok védelmére, ezért nagyon komolyan veszik azt, ha valaki hozzá szeretne férni egy hozzátartozója személyes adataihoz. Általában nagyon szigorú feltételekhez kötik, hogy kiadjanak belépési adatokat, de a legtöbbször nem is engednek betekintést a profilba,levelezésbe. Sajnos jogi szabályozása nem igazán van ennek a dolognak, vagy még elég kezdetleges és egészen eltérő lehet országonként egy-egy per vagy eljárás kimenetele. Magyarországon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság készített egy ajánlást, ahol részletezi elhunyt személyek esetén a személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesítési lehetőségeit.

Segédlet digitális javaink rendezéséhez
Készítettek egy segédletet ahhoz, hogy hogyan is érdemes hozzákezdeni digitális javaink rendezéséhez. Érdemes leltárt készíteni minden egyes felhasználói fiókunkról és meghatározni annak módját, hogy hogyan is lehet hozzá férni azokhoz. Szerintem ezt bárkinek érdemes elvégeznie,mert hasznos, hogy egy helyen legyen minden lehetséges eszköz vagy alkalmazás, és ezekhez ha szükséges hozzáférést tudunk biztosítani. Persze lehet árnyoldala is annak, ha ezeket összegyűjtjük, de ha áttekinthetően tesszük ezt és jó helyen tároljuk, csak hasznos lehet számunkra. Ezeket végrendeletünkben is lehetőségünk van megtenni, viszont ott nagyon fontos figyelni arra, hogy ott személyes adatokat, jelszavakat sosem szabad megadni, mert véletlen nyilvánosságra is kerülhetnek később egy utólagos eljárás során. Érdemes egy lezárt borítékban elrejtve tárolni a bizalmas adatokat, jelszavakat vagy akár banki széfben elzárva.

7 lépést szedtek össze ami hasznos lehet digitális hagyatékunk rendezésénél:

1. lépés: Alkalmazások összegyűjtése
2. lépés: Adatok rendezése
3. lépés: Adathordozók rendezése, adatok megőrzése
4. lépés: Halál utánra szóló üzenetek
5. lépés: A modern technológia adta lehetőségek
6. lépés: Változások követése
7. lépés: Nyomtatás

Kriptodeviza-kérdés
A kriptopénzekről nincs egyáltalán központi nyilvántartás, az, hogy mások hozzáférhetnek-e ahhoz a tulajdonos halála után, vagy tudomást szerezhetnek-e erről a "digitális örökségről", kizárólag a kriptopénz tulajdonosán múlik. Ezért érdemes előre tervezni, ha kriptopénz tulajdonosai vagyunk.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése