keresés

2022. április 3., vasárnap

Amazon az orosz-ukrán háborúban


Az orosz-ukrán háború, a világ minden pontján megrendítő hírnek számított. Mint nemzetközileg híres és fontos cégre, az Amazonra is hatással van. Ilyen hatás például, a cég döntése Ukrajna támogatásáról, valamint bizonyos cikkek eladásainak növekedése is a háború eredménye.


Orosz ellenes intézkedések

A cég felfüggesztette működését Orosz, és Fehéroroszországban. A vevők számára nem szállít ki, eladókat pedig nem fogad. A Prime videó szolgáltatás nem lesz elérhető ezekben az országokban, valamint az Amazon Web Services sem fogadja az innen érkező új ügyfeleket. Az egyetlen Oroszországban árult videójátékuk a New World rendeléseit is leállították.


Ukránokat támogató intézkedések

Az intézkedések nem csak az oroszok letiltására, de az ukránok segítésére is kiterjedtek. Szlovákiában raktárházat alakítottak át humanitárius segélyközponttá, ahol a menekültek ellátásához szükséges tisztálkodószereket, takarókat, ruhákat, óvóhelyek építési alapanyagait tárolhatják. Innen a cég globális logisztikai hálózatát használva juttatja tovább a csomagokat többek közt Lengyelországba, Romániába, Csehországba és Magyarországra az ukrán menekültekhez. További segítség, hogy az Amazon felajánlott a humanitárius szervezetek számára 5 millió dollárt, az Amazon Web Services pedig 15 millió felhő alapú számítástechnikai kreditet és technikai segítséget a szervezetek működtetésére.  A vásárlók számára pedig lehetővé tették, hogy adományozhassanak az Amazon kívánságlistákon keresztül.


Az Amazon eladásai

A háború, határozottan paranoiás hangulatot keltett az emberekben. Ez meglátszik azon is, hogy az Amazon legkelendőbb termékeivé váltak a jód kapszulák, katonai instant ételek, és túlélőtáskák, tele vészhelyzeti felszereléssel. Nagy mértékben fogynak azok a termékek, amelyek egy nukleáris támadás esetén létfontosságúak lehetnek. A kereset növekedésére egy példa: egy amerikai jód kapszulát áruló cég előző éves eladása 18 000 doboz. Ugyan ez a cég az elmúlt hónapban 17 000 dobozzal adott el. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése