keresés

2022. április 19., kedd

Anime szubkultúra az interneten

Mi az anime?

Maga az 'anime' kifejezés az 'animation' (animáció) szó japán kiejtéséből származik. Japánban minden animációs filmre ezt a szót használják, míg nyugaton csak a japán, vagy japán stílusú animációs filmeket és sorozatokat nevezik így. A médium egyik legszembetűnöbb jellemzője a színes, dekoratív rajzstílus. A nyugati animációtól leginkább az különbözteti meg, hogy gyakran a felnőtt közönséget célozza meg, így olyan témák is gyakran előfordulnak bennük, mint az erőszak, a szexualitás, vagy a pszichológia. Szinte minden ismert műfaj megtalálható közöttük a romantikus vígjátéktól a horrorig, emelett vannak kifejezetten animékre jellemző műfajok is (mecha, ecchi, slice of life stb...) , emelett részletes korosztály és nemek szerinti besorolást is kapnak. A legtöbb esetben az anime egy 'manga', vagyis 'japán képregény' (nyugaton, Japánban minden képregényt jelöl a szó) animációs adaptációja.












Az anime nyugaton az 1980-as, '90-es években indult hódító útjára, miután itt is bemutatták az Akira című, azóta kultfilmnek számító filmet. Az Akira mellett a Ghibli studio filmjei is nagy sikereket értek el nyugaton a Disney támogatásának köszönhetően. A '90-es évek végére az Egyesült Államokban is egyre jelentőseb lett az olyan gyerekeknek szóló animék szerepe, mint a Pokémon vagy a Dragon Ball. A felnőttebb témájú animék is kezdtek népszerűvé válni, miután a Cowboy Bepop-ot elkezte játszani az amerikai Adult Swim TV-csatorna 2001-ben. A sorozat átütő sikert aratott, és így hozzájárult, hogy más animék is megjelenhettek az amerikai tévékben, és így egyre nagyobb rajongóbázisra tehettek szert a nyugati országokban. 

Az anime, mint szubkultúra

Az anime masszív globális rajongótáborral rendelkezik hatalmas közösségekkel mind az online, mind a valós térben, így ez sok hozzá kapcsolódó internetes szubkultúra létrejöttéhez is vezetett. Egy gyors Google keresés például számos fórumot és klubot jelenít meg, melyek akár egyetlen anime karakter köré is épülhetnek. Számos negatív kifejezés létezik az anime rajongókra, beleértve az Otaku, amely olyan megszállott rajongót jelent, akinek szociális kapcsolatai sincsenek. Egy másik ilyen a Weeaboo, amely olyan nem-ázsiai rajongót jelent, aki annyira túlzottan rajong a japán kultúráért, beleértve az animéket, hogy szinte már ő is japánná akar válni. Emelett az olyan animékben és az anime fandomban előforduló jelenségek, mint a Moe karakterek, a Loliconok vagy a fan service szintén hozzájárult a médium negatív megítéléséhez. Sok meme is született ezekből az animékben előforduló klisékből.

Az animéknek és mangáknak hosszú az online történelme, hiszen rengeteg weboldalon és közösségen mentek keresztül az ezekkel kapcsolatos tartalmak. Az online streaming szolgáltatások az anime rajongók elsődleges forrásává váltak, és rengeteg olyan weboldal  jött létre, amelyek a rajongók által feliratozott animéket tesznek közzé. Ezek mellett több legális anime oldal is kialakult, amely az illegális fansubok helyett lehetőséget ad a hivatalos fordításokhoz való hozzáférésre. Ezek közül a két legkiemelkedőbb a Crunchyroll és a FUNimation. Sok online anime fórum is létrejött az évek során, melyek közül talán a legismertebb a My Anime List. Számos más weboldalnak is van az animékkel foglalkozó része: ilyen például a 4chan /a/ boardja és Reddit r/Anime subreddite.

Egyéb weboldalak: 

Anime-Planet

Az Anime-Planeten nem csak srteamelni lehet animéket, hanem más felhasználók anime és manga ajánlói is olvashatóak rajta. Regisztrációt követően a felhasználók értékelhetik a sotozatokat, véleményt írhatnak, és listázhatják a kedvenceiket is. Emelett egy-egy sorozatra kattintva annak szereplőit is lehet értékelni. Az Anime-Planet közössége animenéző és mangaolvasó kihívásokat is rendez, és ezek teljesítése után a profilunknak lehetősége van a szintlépésre is. 

AniList

Az Anilist a legnépszerűbb animékkel kapcsolatos friss híreket tartalmaz, emellett fórum beszélgetésekben is részt lehet venni. Itt is rendeznek kihívásokat és beszélgethetünk egyes epizódokról is a többi felhasználóval. Emellett a fórumok nem csak az animékre korlátozódnak: zene, játékok, light novelek, mangák és még sok más téma megtalálható rajta.

Reddit

A Reddit rendelkezik az egyik legnagyobb online anime közösséggel. A r/Anime subredditnek jelenleg több, mint egy millió tagja van. Emelett  külön subredditek tartoznak egy-egy adott anime sorozathoz is.

Anime híroldalak

Anime News Network

Valószínüleg a legnépszerűbb online forrása az animékkel kapcsolatos híreknek. A legtöbb információ egyenes Japánból érkezik, így ellenőrzött hírekkel látja el a felhasználókat. A legújabb megjelenések is nyomonkövethetők, emellett epizódonként is megtalálhatóak a megjelenési dátumok. Fórumai miatt az oldal közössége is jelentős.

CBS

A CBS a főként képregényekkel kapcsolatos hírforrásként ismert, de animés világ újdonságaival is foglalkozik. A hírek mellett anime sorozatokról és karakterekről összállított listák is találhatók rajta.

Kotaku

Nagyrészt videojáték hírekkel foglalkozik, de a posztok között animékkel kapcsolatos hírek is vannak külön taggel ellátva. Az oldalnak van egy cosplay szekciója is, amely bemutatja a legjobb cosplayeket különböző anime és képregény rendezvényekről.

Néhány gyakoribb animés "szakkifejezés":

Ship: Különböző karakterek közötti kitalált vagy valós párkapcsolat. 

Fansub: Animéket fordító és feliratozó "illegális" csoportok.

Waifu: A tökéletes nőt jelenti, akire minden (férfi) rajongó vágyik. Férfi megfelelője a husbando. 

Yandere: Olyan őrülten szerelmes karakter, aki szinte akárkit megöl azért az emberért, akiért rajong. 

Bishuojo: Olyan anime, vagy manga amelyben a szereplők nagyrésze szép lány. Férfi megfelelője a Bishounen, mely elsősorban a női közönséget célozza meg.

Kawaii: szép, aranyos, cuki.

 


Magyarországon

Bár Magyaroszágon a 2000-es években szintén egyre népszerűbbé váltak, az animékről, a szubkultúráról és a rajongókról is sok negatív sztereotípia alakult ki. Sokan még mindig a '90-es és 2000-es években a magyar kereskkedelmi televízióban futó, furcsa, erőszakos japán rajzfilmekként gondolnak rájuk, amelyek ártalmasak a gyerekeknek. A felnőtt és tinédzser rajongókat viszont sokszor gyerekesnek tartják, mivel nem értik, hogy az anime eltér a Magyarországon megszokott rajzfilmekről alkotott képtől. Ezek a sztereotípiák az angol nyelvterületeken már kezdenek visszaszorulni, de hazánkban még bőven van hová fejlődni ezen a téren. 

Magyarországon sajnos az interneten sem a legjobb a helyzet. Az animés online streamingszolgáltatók közül több nem is elérhető Magyarországon, vagy ha mégis, akkor csak angol felirattal rendelkeznek. Ebből kifolyólag hivatalos, legális magyar felirat szinte egyeltalán nem is létezik. Az egyetlen kívétel a Netflixen található néhány anime. Ezen kívül csak különböző "illegális" fansuboknak köszönhetik a magyar nézők, hogy hozzáférhetnek ezekhez a tartalmakhoz. 









Források

https://quotetheanime.com/guide/commonly-used-weeb-words/

https://www.makeuseof.com/tag/the-best-anime-spots-online/

https://knowyourmeme.com/memes/cultures/anime-manga

https://knowyourmeme.com/memes/cultures/otaku

https://www.indusnet.co.in/10-internet-subcultures-need-know/

https://knowyourmeme.com/memes/cultures/anime-manga

https://twitter.com/Mk_Ays/status/1305572391389626368?

t=c56rNtFqn9Okc01Sf2POvA&s=19

https://weebquiz.com/weeb-quiz-what-are-weeb-weeaboo-and-otaku/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése