keresés

2022. április 28., csütörtök

Jön az új akkumulátor, ami 15 perc alatt feltölthető!


Fél úton járok az úticélomtól, amikor jelzi az autóm, hogy már nagyon alacsony a töltés az akkumulátorban. Keresek egy töltőállomást a térképen és odahajtok. Kiszállok az elektromos autómból és rádugom egy töltőre. Beülök a szomszéd kávézóba és kérek egy eszpresszót. Épp hogy elszürcsölöm, már jelez is az applikáció, hogy indulásra kész a jármű, pedig alig telt el 15 perc.



Ettől tuti kigyullad a kocsi!

Egyre népszerűbbek az elektromos autók, hiszen környezetbarát alternatívái az üzemanyaggal működő társaiknak, és még ha valakit nem is foglalkoztatna a megújuló energiaforrások kérdésköre, a jelenlegi, növekvő üzemanyag árak biztosan elgondolkodtatják.

Az elektromos autók legszűkebb keresztmetszete az akkumulátoruk. Egyrészt kapacitásban (magyarán hány kilométert mehetünk egy feltöltéssel), másrészt a töltési időben. Míg egy benzines autót pár perc alatt tele tankolunk, addig egy elektromos autó akkumulátorát akár órákig is tölthetjük, mire eléri a 100%-os töltöttséget. Vannak ugyan gyorstöltők, amik lerövidítik valamelyest ezt az időt, viszont hosszútávon nem tesz jót az akksinak. Ráadásul a lítium-ion akkumulátorok tűzveszélyesek.


De akkor mi hajtja?

A NASA és a Nissan közös fejlesztése, és egyben megoldása a problémára, egy olyan szilárdtest akkumulátor, ami hosszútávon sem veszít a kapacitásából és nem is tűzveszélyes. A tervezés során így jutottak el a kén-szelén akkumulátorhoz. A NASA egyik kutatója, Rocco Viggiano szerint ez az egység még a kevésbé ideális körülmények között is képes üzemelni. A termék tervezésekor mindent új alapokra helyeztek, így sikerült ezzel a megoldással előállni. A fejlesztés már abban a fázisban tart, hogy 2024-ben a Nissan már megkezdheti kísérleti bevezetését az új egységnek. Ráadásul a méretet is sikerült csökkenteniük.

Ami további jó hír, hogy ezt a szilárdtest akkumulátort laptopoknál, táblagépeknél és okostelefonoknál is lehet majd alkalmazni.

Forrás:

hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése