keresés

2022. április 25., hétfő

Megszorítások a digitális térben

Megállapodás született a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagról, amely akár egy oldal betiltását is lehetővé teszi a jövőben. Komoly lépésként lehet ezt elképzelni a techóriásokkal szemben is. 

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói megállapodtak az illegális, valamint hamis online tartalmak terjedésének hatékony kezelését és az alapvető jogok védelmét a digitális terekben védelmező új szabályokról. 

A Digital Service Act (DSA)
A csomag célja a felhasználók számára a biztonságosabb és nyitottabb digitális tér létrejötte, a vállalatoknak pedig az egyenlő versenyfeltételek megteremtése. Továbbá, hogy megvédje a digitális teret a jogellenes tartalmak terjesztésével szemben, csökkentse a demokratikus folyamatokra és a közbiztonságra negatív hatású szolgáltatások megjelenését, valamint a kiskorúakra gyakorolt káros hatások kockázatát, az olyan tartalmak népszerűsítését, amelyeknek súlyos következményei lehetnek a felhasználók fizikai vagy mentális egészségére.

De mik is a digitális szolgáltatások az Európai Parlament meghatározása alapján?
A digitális szolgáltatások az online szolgáltatások széles kategóriáját foglalják magukban, az egyszerű webhelyektől az internetes infrastrukturális szolgáltatásokig és az online platformokig.
A DSA-ban meghatározott szabályok elsősorban az online közvetítőkre és platformokra vonatkoznak. Például online piacterek, közösségi hálózatok, tartalommegosztó platformok, alkalmazásboltok, valamint online utazási és szállásplatformok.
A digitális piacokról szóló törvény olyan szabályokat tartalmaz, amelyek szabályozzák a kapuőr online platformjait. A Gatekeeper platformok olyan digitális platformok, amelyek rendszerszintű szerepet töltenek be a belső piacon, és szűk keresztmetszetekként funkcionálnak a vállalkozások és a fogyasztók között a fontos digitális szolgáltatások terén. E szolgáltatások egy része a digitális szolgáltatásokról szóló törvény hatálya alá is tartozik, de eltérő okokból és eltérő rendelkezésekkel. A kiskorúak számára elérhető platformoknak konkrét intézkedéseket kell hozniuk a fiatalok érdekében például adott hi

Elvárások
Szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük az online platformoknak köztük, a szociális média felületeinek és a piactereknek is. Ezeknek a felületeknek intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások közzétételét és a félretájékoztatást. A különböző médiaszolgáltatóknak információkat kell gyűjteniük és meg kell osztaniuk azokat az értékesített termékekről, szolgáltatásokról a vásárlók megfelelő tájékoztatása érdekében. A kiskorúak által elérhető platformokon konkrét intézkedéseket kell tenniük az adott felületeknek például a szabálysértő hirdetéseket ki kell szűrniük és tiltaniuk azokat. 
Továbbá a digitális szolgáltatások felhasználóinak joguk lesz jogorvoslatot kérvényezniük a platformok által elkövetett jogsértések miatt elszenvedett károkért vagy veszteségekért. Illetve hatékonyabban tudják majd ellenőrizni és követni a felhasználók személyes adataik felhasználásának módját. 

Kihágások követése
Ha egy felület többször is megsérti az új szabályokat a DSA arra is lehetőséget kínál, hogy annak betiltsák működését vagy a kevésbé súlyos esetekben legfeljebb a cégek globális bevételének 6 százalékát kitevő büntetést szabhatnak ki az uniós szabályozók. A szabályozásnak ennek a része miatt érhet el az EU komoly áttörést a techóriásokkal folytatott harcban, hiszen a bevételük kerülhet veszélybe a kihágások miatt a multicégeknek. 

Az Európai Parlament és a tanács által elért politikai megállapodást a két társjogalkotónak is jóvá kell hagynia hivatalosan. Az elfogadást követően a szabályozás az Európai Unió egészében, legkésőbb 2023. január 1-jétől lesz érvényes. A nagyobb techcégek (Google, Facebook stb.) hat hónap felkészülési időt kaptak, a kisebbek pedig (45 millióval kevesebb felhasználóval rendelkező oldalak) 15 hónap a meghatározott időkeret. 



Felhasznált források:
Felhasznált kép:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése