keresés

2022. április 25., hétfő

A Covid hatása a digitalizációra

Már a járvány előtti években is megfigyelhető volt, hogy egyre nagyobb a kereslet a digitalizációs megoldások iránt, de ezt a járvány még jobban fellendítette. A Covid hatására a dokumentumkezeléssel, illetve a digitalizációval kapcsolatban komoly fejlődést tapasztaltak a vállalatok. Az üzleti lehetőségek folyamatosan bővülnek a digitalizációval foglalkozó cégek számára.

Dokumentumkezelő rendszerek

A fogyasztói igények, illetve a piaci nyomás miatt már a járvány előtt is igyekeztek a cégek digitális megoldásokat alkalmazni. A vállalatok szempontjából ez azért jelent gondot, mert általában régi rendszereket használnak, amelyeknél nincs integráció. 
A járvány kialakulását követően a legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan megoldásokat biztosítsanak a munkatársaknak, amik helyfüggetlenek, tehát otthonról is lehetővé válik a munkavégzés. Ehhez egy olyan rendszer kellett, amelyben bárhonnan elérhetők és menedzselhetők a dokumentumok. Ezáltal a digitális folyamatok kialakítására és az automatizáció iránt is megnőtt az igény.

Digitális törekvések felgyorsulása, digitalizálási stratégia

A covid a digitalizációs tevékenységeket a HR területén is felgyorsította. Ennek köszönhetően például a munkavállalók év végi igazolásai ötöd annyi idő alatt is elkészülhetnek. Az ezeken a területeken történő beruházások hosszú távon is sikeresek lehetnek, hiszen a későbbiekben is használni tudják. A HR-en belül is sok olyan terület van, aminek megkönnyíti az elvégzését, mint például a nagy tömegű adatrögzítések, a munkaidőnyilvántartások, szabadságnyilvántartások, igénylések.
Egy magyar-amerikai információtechnológiai cégcsoport, a Stylers készített egy felmérést azzal kapcsolatban, hogy a hazai vállalatokra a járvány milyen hatással volt, illetve hogyan befolyásolta a digitalizációs stratégiájukat.
A vállalatok körülbelül 70 százaléka tervezi, hogy folytatja azokat a digitalizációs tevékenységeket, amelyeket a járvány miatt szükséges volt elkezdeni, viszont ennek ellenére csak kicsivel több, mint a vállalatok fele rendelkezik digitalizálási stratégiával vagy éppen annak megalkotásával foglalkozik, illetve 12 százalékuk tervezi, hogy elkészíti. A felmérésből az is kiderül, hogy a vállalatok körülbelül negyede hosszabb távra tervez a digitalizációval, többségüknek az elkövetkező kettő-öt évre vannak terveik.  

Covid hatása a könyvtárakban

A járvány a könyvtárakban is jelentős változásokat hozott. A legtöbb könyvtár ebben az időszakban kibővítette szolgáltatásait, digitálisan elérhetővé tette tartalmait, hiszen a felhasználóknak továbbra is szükségük volt azokra. Bár a könyvtárak a járvány előtt a digitalizációt elsősorban állományvédelmi szempontból használták, a pandémia miatt jelentősen fellendült a digitalizáció, hiszen erre volt a legnagyobb szükség az online tartalomszolgáltatáshoz. Ahhoz, hogy a digitalizálás sikeres legyen, a könyvtáraknak ki kellett választani, hogy milyen tartalmakat digitalizálnak, ki kellett válogatni a fölöspéldányokat és leltári számba kellett venni a hiányokat. Annak ellenére, hogy a járvány idején megnőtt az elektronikus könyvek iránt az igény, még így is a nyomtatott könyvek népszerűbbek.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése