keresés

2022. április 25., hétfő

A Digitális Bölcsészeti Központ és a digitalizáció

Nemrég elkészült a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központjának publikus honlapja, aminek köszönhetően mindenki megismerheti tevékenységüket. Rövid összefoglalókban ismertetik, hogy a szervezet azért jött létre, hogy támogassa, koordinálja és dinamizálja a hazai közgyűjteményekben zajló digitalizációt, a tartalom- és szolgáltatásfejlesztéseket.

A közgyűjtemények közül a digitalizáció terén legkorábban a könyvtárak jártak az élen, de mára már hasonló szinten vannak a múzeumok és a levéltárak is. Az audiovizuális archívumok számára is hatalmas feladatot jelentett a nagy mennyiségű anyag, amit digitalizálni kellett.

A szervezet létrejötte

2018-ban a kormány elfogadta a közgyűjteményi digitalizálási stratégiát, aminek következtében "egységes koncepció alapján szervezte újjá a digitalizálási tevékenységeket, és nemzeti stratégiát tudott létrehozni arra vonatkozólag, hogyan kell digitalizálni, továbbá szolgáltatásként felkínálni azokat a kulturális örökségi tartalmakat, amelyek a nemzeti emlékezet gyűjteményi alapját jelentik, és analóg módon léteznek a gyűjteményekben". A stratégia futamideje 2025-ig tart. Egy évvel később világossá vált, hogy szükségük van egy koordinatív szervezetre, amely képes dinamizálni a közgyűjteményekbe beépülve a tervek megvalósítását.

A Digitális Bölcsészeti Központ feladata

A szervezet megkereste a kiemelkedő közgyűjteményeket, illetve azokat a szervezeteket, amelyek a közgyűjteményeket képviselik, mint például az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve a Vidéki Múzeumok Szövetsége. Felkérték őket, hogy készítsenek egy digitalizációs projektet, amelyben leírják, hogy hogyan akarnak haladni. Ez azért volt fontos, mert a digitalizálási stratégia kimondta, hogy a közgyűjteményi anyag ötven százalékát kell digitalizálni az adott időszak végéig. Kiemelkedően fontos területként az oktatást és a turisztikát, idegenforgalmat jelöli meg.
A Digitális Bölcsészeti Központ részt vesz a projekttervezésben, illetve a lebonyolításban és szakmai segítséget is nyújtanak. Ezenkívül kapcsolatban vannak olyan cégekkel, illetve szervezetekkel, amelyeket a gyűjteményeknek ajánlhatnak.

Cselekvési terv és a kiemelt kezdeményezések, projektek

Elkészült egy cselekvési terv, amely a 2021-24-es évekre állított össze ilyen projekteket. A projekt 54 programból áll, ezek közül négy kiemelt kezdeményezés.
Az egyik ilyen, hogy jogvédett tartalmakat hogyan tudnak jogszerűen ingyenesen közzétenni, ez az Országos Széchényi Könyvtár feladata. A cél, hogy 1990-től ingyenesen olvashatóvá tegyenek egy jelentős mennyiségű dokumentumot, amelyek már nincsenek kereskedelmi forgalomban.
A másik kiemelt kezdeményezés, hogy a közgyűjteményi tartalmakat olyan tárgyszavakkal látják el, amelyek segítségével a tanárok fel tudják használni és ezáltal beemelhetők lesznek az oktatásba.
Projektjeik közé tartozik továbbá a nemzeti értéktár projekt. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen dolgozták ki a gyűjteményi anyag turisztikai alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy ha bárki túrázik Magyarországon, akkor friss kulturális tartalmakat kap a telefonjára.

Névtér

A digitalizálás során keletkezett adatokat, információkat össze lehet kapcsolni. Az interneten megjelenő tartalmakat olyan jelölőkkel látják el, ami a gépek számára felismerhetővé teszi a kapcsolatot. Ennek az eredménye, hogy összefüggéseket találunk a gyűjteményi elemek között. Ehhez egy névteret építenek, és hozzáadott tartalmakkal egészítik ki a digitális anyagot. A névtér egy olyan adatbázis, amiben személyek, földrajzi helyek adatai, köznevek összefüggései szerepelnek. A névterek az egyes kutatások fontos alapjai is lehetnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése