keresés

2022. április 26., kedd

A kriptobányászat hatása a videókártya piacra

Az utóbbi kettő-három évben a kriptobányászat az aranykorát éli, mindenki próbálja kivenni a maga részét az egészből, ennek azonban velejárója lett, hogy a videókártyák árai az egekbe szöktek. Az amúgy is magas árakat a piacon viszont tovább rontotta a koronavírus óta megjelent globális chiphiány is.


Ha manapság az ember új videókártyát szeretne venni, azzal a felismeréssel kell szembenéznie, hogy pár év alatt megduplázódott vagy triplázódott az ára a Graphic Processing Unitoknak (GPU), illetve örülhet annak, hogy még ilyen árak mellett van is készleten a boltban. Ez nem csak az újonnan kijött darabokra igaz, hanem a régebbi típusokra is egyaránt. A kriptobányászok nagy tételben vásárolták fel a kártyákat közvetlenül a gyártóktól, mivel több eszköz szükséges az igazán nagy haszon kitermeléséhez.


De miért is pont a videókártyák?


A videókártyák felelősek a digitális megjelenítésért a rendszerben. Erőhasználatuk jóval nagyobb, mint egy processzoré. „Egy szabványos GPU, mint például egy Radeon HD 5970, órajelenként 3200 32 bites utasítást tud kivitelezni, amely 800-szorosa volt egy olyan CPU sebességének, amely órajelenként csak 4 32 bites utasítást tud végrehajtani”. Ez teszi lehetővé, hogy a videókártyák alkalmasabbak legyenek a kriptovaluták kibányászásában.


Egy új remény?


Az Intel a februári szakmai konferenciáján bejelentette, hogy egy új, kriptovaluta bányászásra specializált processzort fog gyártani, amely kevesebb energiát fog fogyasztani, és wattonként több teljesítményt fog nyújtani, mint a bányászatra használt videókártyák. Ennek a chipnek „Bonanza Mine” nevet adtak. Kérdéses, hogy valóban be fogja e váltani az ígéretüket és tényleg véget ér a videókártyák egyeduralma a kriptobányászatban.



Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése