keresés

2022. április 5., kedd

Creepypasta - Az internet folklórja



Mi az a Creepypasta?

A "creepypasta" szó a "creepy" (hátborzongató, félelmetes angolul) és a "copy-paste" (másolás és beillesztés) rövidítés, utalva arra, hogy ezek olyan történetek, amelyeket egyetlen kattintással osztanak meg az internet felhasználói. A pasta szó  magában egyszerűen tésztát jelent, ez átvitt értelemben azt jelzi, hogy a történetek nem valósak, fikciók. Ezek a történetek tehát nagy részben kitalációk, felhasználók által generált szellemekről, gyilkosokról, démonokról szóló történetek, melyek arra szolgálnak, hogy ráijesszenek az olvasóra. A legtöbb esetben rövid rémtörténetek , bár néha még könyveket is készítettek belőlük, amelyeket vírusszerűen osztanak meg weboldalak, e-mailek, azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztül. Ezek nem mindig írott formában vannak jelen. Néhány Creepypasta kép, videó vagy olyan videojátékok formájában jelenik meg, amelyek állítólag átkozottak. 

A műfaj sokszor olyan dolgokat ruház fel rejtélyes és sötét háttérrel, amelyeket általában viccesnek és szórakoztatónak tartanak/tartottak. Például  elveszett epizódok egy gyerekeknek szóló műsorból, amely bizarr és hátborzongató, egy kísértetjárta vidámpark, egy átkozott videójáték, vagy zene stb. Bár a történeteket általában álnéven, vagy akár név nélkül publikálják az alkotók, gyakran valódi, vagy annak tűnő helyneveket, személyneveket vagy weboldalak neveit használják. Mivel legtöbbször saját élményként érzékeltetik vagy személyes vallomásként írják meg az eseményeket, a Creepypasták elmoshatják a határt a valóság és fikció között. Ez könnyen megvalósítható a szöveges pastáknál, de videókban is el lehet érni ezt a hatást a fount footage kameramozgással és történetmeséléssel. 

Sok szakértő és horrorrajongó a Creepypastákat az Internet-folklór egy formájának, virtuális legendáknak tekintik. A hagyományos legendákhoz hasonlóan, "szájról szájra" terjednek. Ez a közvetlenség egy meghatározó irodalmi és kommunikációs eszköze a műfajnak: nagy hangsúlyt fektet az író és olvasó közti kapcsolatra, közelséget teremt és a félelmet egy közösen átélt tapasztalatként dolgozza fel. 

Születésük

Több száz Creepypasta létezik, amelyek eredete nagyon változatos, sokszor zavaros. A rémtörténetek mesélése nem újkeletű, hiszen a mitológia vagy a gyerekeket tanító történetek formájában mindig jelen volt. Az első Creepypastákat névtelenül írták, és ezeket a szövegeket rendszeresen tették közzé különböző weboldalakon, vagy e-mailben osztottak meg. A korai Creepypasták közül sok rituálékból, személyes anekdotákból és videojátékok, televíziós sorozatok vagy átkozott képek körüli legendákból állt. Ezek  próbáltak a realizmus és a hitelesség talaján maradni, bár tartalmaztak természetfeletti elemeket. A műfaj a 90-es évek végén kezdett formálódni, és a 2000-es években terjedt el igazán. A Know Your Meme szerint a "creepypasta" kifejezés első felbukkanása a 4chan oldalán, 2007 július 6-án történt, de könnyen lehetséges, hogy már korábban is használták az internet sötétebb sarkaiban. 

Bár nem nevezték néven, a Creepypasta szinte maga az internet megjelése óta létezik. Miután a kifejezés megjelent a 4chan-on, a 2000-es évek végén és a következő évtizedben a műfaj határozottabb formát öltött és óriási népszerűségre tett szert, sőt az interneten kívül is egyre nagyobb hatása volt. A jelenség 2010 körül nőtte ki magát terjedelmes szubkultúrává. Milliók olvastak Creepypastákat, és a műfaj sok más olyan kreatív alkotást is inspirált, mint YouTube videók, indie videójátékok vagy akár egy TV sorozat.

A mainstream média 2014-ben figyelt fel a Creepypastára, mivel ebben az évben két wisconsini tinédzser lány megkéselt és majdnem megölt egy 12 éves lányt, akit feláldoztak volna egy Slanderman nevű lénynek. Az arctalan szörny és a körülötte kialakuló horror mitológia is Creepypasta fórumokon született meg. Az ügyet nagy felháborodás követte. Különböző Creepypasta weboldalak tettek közzé nyilatkozatokat, melyek arra emlékeztették az olvasót, hol a határ fikció és realitás között. Az ügy nagy port kavart a médiában, így negatív hatással volt a Creepypastákra. Slandermannel együtt a legtöbb Creepypasta antagonista nem ismert archetipikus szörnyeteg, hanem inkább egy "dolog", egy rettegés, amely kivonja magát a szereplők (és így az olvasó) előzetes tudása, fogalmai alól.

Lelőhelyek a weben

Egy gyors Google keresés rengeteg találatot ad ki a Creepypastáról, melyek közé nem csak weboldalak, hanem videók, képek és GIF-ek is tartoznak. A Creepypastának sikerült eljutnia az internet minden részébe - főként ha tudjuk hol keressük őket. A Creepypasták felfedezésének "nulladik szintje" az interneten a Creepypasta.com. A 2008-ban létrejött oldal a műfaj nagy referencia weboldala, ahová nemcsak a leghíresebb Creepypastákat töltötték fel, hanem a felhasználók megoszthatják saját anekdotáikat is. Két évvel később elkezdett formálódni a Creepypasta Wiki, a műfaj Wikipedia oldala is. Változatos alműfajaival és témáival a Creepypasta hatalmas mennyiségű tartalmat ölel fel: a CreepyPasta Wiki önmagában is többezer történetnek ad otthont, és naponta tesznek közzé rajta újabbakat.  Fontos webhely a Reddit, azon belül is a Creepypasta subreddit, és az r / NoSleep, a Reddit creepypasta fóruma.  A Tumblr közösségi oldalon a #creepypasta hashtag nagyon aktív, amely a történeteken túl fanartokat, meme-eket és még sok más tartalmat magába foglal.  A fanfictionok kedvelt webhelye, a Wattpad majdnem 90 000 Creepypastával kapcsolatos amatőr írást tartalmaz. A YouTube-on is rengeteg Creepypasta témájú videó szerepel.  

Magyarországon is sok Creepypasta oldal működik, de ezek inkább angol nyelvű történetek fordításával foglalkoznak. Új, magyar történet ritkán születik, olyan pedig még ennél is ritkábban, ami sikeres is lesz. Viszont sajnos rengeteg olyan eset fordul elő, hogy egyes oldalak mükődtetői egy-egy Creepypasta fordítást plagizálnak.

A Creepypasták fajtái

Habár nincs szisztematikus osztályozásuk, ezeket a történeteket különféle típusokba lehet sorolni.

Supernatural: Ezek a történetek olyan mítikus, gonosz karakterekről szólnak, mint például Slenderman. Általában a lények eredettörténetéről, első észleléseikről szólnak. Emellett foglakoznak azzal, hogy mit tesznek az emberekkel, vagy milyen gyakran jelennek meg a való világban vagy fényképeken.

Lost episodes: TV sorozatok kitalált epizódjairól szólnak, amelyeket a mesélő egy régi DVD-n talál, vagy véletlenül meglátja a tv késő éjszakai adásában. Természetüknél fogva sötétek, felzaklató történetet és képet alkotnak eredetileg szórakoztató TV sorozatokról. Ilyen például a Spongya Bob "elveszett epizódja", amelyben Squidward öngyilkos lesz.

“Backrooms” : Ez a trend egy interaktív játékhoz hasonlít. Az alapötlete az, hogy "bentrekedünk" a hátsó szobákban ( backrooms) - egy soha véget nem érő szobákból álló másik dimenzióban, ahonnan lehetetlen kiszabadulni. Ezek általában sárga falú, üres irodákhoz hasonlítanak, amelyeket rémisztő lények népesítenek be.  A Reddit Backrooms subredditen ezekről a szobákról is posztolnak saját vagy az interneten talált fotókat a felhasználók. 

Cursed technology: Ezek általában elátkozott weboldalakról, YouTube videókról, vagy akár e-mailekről szólnak. A gyerekek körében az elátkozott videójátékok is népszerűek, ezen belül is a kedvelt karakterek ( pl. Sonic)  gonosz verziói a legismertebbek.

Journals: A történetet úgy mesélik, mintha egy személyes napló oldalai lennének, általában időrendben. Ez több valóságérzetet ad a történethez, és arra készteti az olvasót, hogy beleélje magát annak a szerepébe, aki megélte az állítólagos eseményeket.

Hidden videos: Ezek olyan platformokra közzétett videók, mint például a YouTube vagy a Dailymotion, azonban felzaklató vagy véres tartalmuk miatt cenúrázták őket.

Rituálék: Olyan játékok  részletes szabályait tartalmazzák, amelyek segítségével az elmondások szerint szellemeket vagy démonokat lehet megidézni, akár " játszani" velük, vagy átléphet a játékos egy másik dimenzióba is.


Slenderman, a leghíresebb creepypasta

Különböző híres történetek szólnak Jeff a gyilkosról, Szem nélküli Jack-ről, Nevető Jack-ről és még ezernyi hasonló karakterről, de a médiában Slanderman a legismertebb.
A karaktert Victor Surge találta ki, mikor egy photoshop verseny alkalmából meghamisított képeket a Something Awful nevű weboldalon, melynek a központjában gyermekek állnak. A háttérben megfigyelhető egy irreálisan magas és karcsú alak, arctalan fejjel és fehér bőrrel. A képek híresek lettek és hamar valódi legendává vált a karcsú ember. Az interneten rengeteg teória található a lény mivoltáról. A legnépszerűbb talán a gyerekrablás teória, miszerint Slenderman-t csak kamerák és gyerekek láthatják. A szörny népszerűségét bizonyítja a Marble Hornets sorozat népszerűsége, mely lencsevégre kapott Slenderman észlelésekről szól. 2012 júniusában készült egy horrorjáték Slender: The eight pages címmel. Ez a játék is hozzájárult a karakter népszerűségéhez. 


Források

https://hu.warbletoncouncil.org/que-es-creepypasta-1468

https://hu.wikipedia.org/wiki/Creepypasta

https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/Creepypasta

https://www.bark.us/blog/what-is-creepypasta/

https://archive.nerdist.com/a-brief-history-creepy-pasta-explained-dan-cave/

nightmare. https://modus.world/creepypasta/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése