keresés

2022. április 17., vasárnap

A konspiráló algoritmus

 A Global Witness legújabb kutatásai azt mutatják, hogy ha egy felhasználó klímaszkeptikus nézeteket vall, annak egy idő után egyre több és súlyosabb álhíreket és összeesküvés-elméleteket dob fel a Facebook falán az algoritmus. 

A Facebookon a klímaszkeptikusok egyre több szélsőséges "hírt" találnak - állítja a Global Witness, nemzetközi emberjogi szervezet legutóbbi kutatási eredményei alapján. A kutatást végző szakemberek szerint a Facebook inkább felerősítette a kételyeket az adott témáról, ellenkezőleg még inkább felerősítette azokat azzal, hogy még félrevezetőbb bejegyzéseket kezdett ajánlani. A korporáció viszont azt nyilatkozta, hogy rendszerét pont a félretájékoztatás redukálására tervezte. 

A klímatagadó Jane és a körültekintő John 
A kutatók két profilt hoztak létre, a klímaszkeptikus Jane-t és a tudatos, tudományos szervezeteket követő John-t. A kutatás mivolta a következő lépésben rejlett, abban hogy a két felhasználónak a preferenciák beállítása után miket fog ajánlani az algoritmus a továbbiakban. Jane esetében hamarosan olyan tartalmakkal találkoztak, amik tagadták, hogy a klímaváltozás ember okozta jelenség lenne. A megjelentetett oldalak között előfordultak olyanok is, amik hoaxnak, azaz megtévesztésnek állítják be a helyzetet és támadják azokat a döntéseket, reformokat amelyeket annak a klímaváltozás enyhítésére hozni terveznek. Többek között olyan gondolatok is előjöttek amelyek szerint a zöld szervezetek csak "rabszolgasorba szeretnék hajtani az emberiséget". Az ENSZ-t pedig a kitalált mesefigurához, Tapsi Hapsihoz hasonlították hitelességét tekintve. A lavinát egyetlen poszt lájkolása indította be, amit egy klímaváltozást tagadó oldal osztott meg. Ezt még kétszer tették meg a Jane profillal, mindkét esetben olyan oldalakkal, amiknek legalább tizennégyezer követője volt. Egyik ilyen oldal volt például az I Love Carbon Dioxide, amely valós és álhíreket gyúr össze és oszt meg végül követőivel. Egyik ilyen bejegyzésükben az olvasható, hogy rávilágítanak problémákra az elektromos autókkal kapcsolatban viszont kiemelték azt is, hogy a klímaváltozás csak a liberálisok által kreált mese, amit az előbb említett eszközökkel próbálnak megoldani. Az is látszik a poszt alapján, hogy sok interakciót végeznek vele a felhasználók, ami csak még jobban jelzi a Facebook algoritmusának, hogy a hasonló bejegyzésekre igény van.

Ezután a kutatáson dolgozók azt fedezték fel, hogy az ezt követő két hónapban a Jane profilban a kitalált alanynak a Facebook egyre több és súlyosabb álhírt kezdett ajánlani. Továbbá probléma volt az is, hogy az oldalak és bejegyzések kétharmadánál nem volt megfelelően feltüntetve a tényellenőrző címke, ami azt igazolta volna hogy az adott posztok hamis tényeket közölnek le. 

A John profil ellentétben először az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének oldalát követték be a kutatók. A másik létrehozott profillal szemben John hírfolyamán megbízható és tudományos kutatáson alapuló tartalmú bejegyzések jelentek meg. Jane-nél viszont tovább súlyosbodott a helyzet, különféle összeesküvés-elméleteket tartalmazó posztok kezdték ellepni annak hírfolyamát például a chemtraillel kapcsolatban. 

A Facebook válasza
A Meta szóvivője a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy egyre több hamis tartalmat ellenőriznek és jelölnek meg a platformon. A Facebookon ezt a rendszert úgy találták ki, hogy az a hiteles információk felé irányítsa a felhasználókat. A szakemberek szerint viszont a Facebookon található problémás tartalmak mindössze 10 százalékát jelölte eddig meg a cég. 
A vállalat egyébként 1 millió dolláros, azaz 329 millió forintos támogatási programot indított az éghajlatváltozás ellen küzdő szervezetek számára. 



Felhasznált források:
Felhasznált fotó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése