keresés

2014. december 7., vasárnap

Álmodom. Álmodom...?!

A hordozható okos eszközök lassan a mindennapjaink részévé válnak, sőt! Számomra hihetetlen hogy milyen tempóban fejlődik ez a technológia, és hogy milyen hihetetlen kereslet van rá. Érdekes és szomorú belegondolni abba, hogy amíg a világ egyes részein dollár milliárdokat költenek arra, hogy az emberek okosan futhassanak, hogy egy tetováláson keresztül telefonáljanak, vagy hogy manipulálhassuk az álmainkat, a másik felén ebola járvány tombol, percenként halnak meg felnőttek és gyermekek azért mert nincs ivóvizük, vagy éppen azért gyilkolnak le nőket, mert énekelnek az esőben hazafelé menet...
Mindezek egy bolygón történnek, tőlünk nem is olyan távol!

Álom az álomban 


Az Eredet című film óta tudjuk, hogy az álmokkal igenis lehet manipulálni az embereket, a cselekvéseinket, a döntéseinket.
A legújabb okos eszköz segítségével képesek lennénk "manipulálni", irányítani, értelmezni az álmainkat, és lényegében tudatos cselekvésként tudnánk megélni.
Számomra több kérdés is felmerül az eszközzel kapcsolatban:
  • szükséges-e, hogy egy olyan folyamatba nyúljunk bele mesterségesen, amiről még a tudomány se kapott teljes képet
  • az álom lényegének egyik magyarázata, hogy a napi, velünk történt eseményeket újból megéljük, csak más formában, más kimenetellel. Ha ezeket az eseményeket befolyásoljuk talán hosszútávon negatív érzelmi inger ér minket
  • felmerül, mint több wearable eszköznél is, a visszaélések kérdése - álmunkban alapvetően védtelenebben vagyunk, mint ébren, így a megrázkódtatás is nagyobb lehet
  • vajon nem redukálja-e le a képzelőerőnket
  • ezáltal megszűnnek a rossz álmaink, vagy legyőzhetjük őket ott helyben
Ezek persze mind nagyon negatív hozzáállások, de  megtörténhetnek. Ha ez az eszköz megvalósul és elterjed, akkor miben lesz más az álmunk, mint egy videójáték?

iWinks- az álomkreátorok

Az Intel- Make it wearable projektjén belül, egy kis San-Diego-i start up cég kezdett el foglalkozni olyan eszköz tervezésével, amelynek segítségével megérthetjük az álmainkat és befolyásolhatjuk is őket. A  start up jelenséghez hűen egy garázsban alkotnak, és egyelőre nem a dizájn a vállalkozás fő hajtóereje, de ha nagyobb cégek is látnak benne jövőt, akkor a Google Glasshoz hasonló kivitelt tudnék elképzelni, csak persze puhább anyagból. A gyerekeknek Hello Kitty-s és Verdás díszítést, az uraknak mondjuk gépalkatrész, vagy autó mintásat, a hölgyeknek pedig csipkéset, vagy virágosat.

"A mai napig vannak olyan álmaim, amiért fizetnék is, ha érteném". Hát ez a lehetőség most erősen közelinek tetszik ezzel a projekttel. Ha megértem az álmaimat, és szabályozni tudom őket, nem kell annyit töprengenem, nem lesznek kételyeim. De vajon ez jó-e?

Elemzés

Mint a legtöbb wearable eszköznél itt is a telefon a lesz a segéd. A készülék alvás közben EEG-t, azaz elektroenkefalográfiát készít, vagyis a pszichés működésünk élettani hátterét vizsgálja. Az EEG mérése elektródákkal történik, amiket a fejre helyeznek, hogy ezek valós idejű képet mutassanak a neuronok mozgásáról, reakcióiról. Az eredményt EEG görbe formájában kapunk meg, amit normál esetben orvos elemez ki. 
Ezt a görbét láthatjuk reggel a telefonunkon, annak a mérésnek az eredményét, amit az aktív álom időszakában mért az eszköz. Sajnos az EEG nagy hátránya, hogy nem tudjuk pontosan, hogy az agy melyik részéről jönnek az eredményt adó jelek. Olyan, mintha egy forgalmas úton próbálnánk kiszűrni egy adott hangot.
Az alvás fázisait is elkülöníti az értékeléskor: megkülönböztetünk non-REM és REM fázist.
A non-REM fázis részei: szendergés, felületes alvás, középmély alvás és mély alvás.
A REM fázisnak nincsenek külön részei, ebben a stádiumban következik be az álmodás, ekkor a szemünk gyors, ugráló mozgást végez, innen a név: Rapid Eye Movement.
Maga a készülék fényjelekkel jelzi amikor az aktív álom részben járunk.
 

 


 Ki kellene fejleszteni egy olyan eszközt is, amely az elalvást segíti- persze a Xanax már régóta létezik, de nem minősül wearable-nek-  hiszen így hatékonyabbá tehetnénk az itt leírtat.

Kijelenthetjük

Kijelenthetjük- legalábbis a videó szerint- hogy azok az emberek akik értőn álmodnak, és pozitív álomképeik vannak boldogabbak, ezáltal sikeresebbek. Pl.: ha egy üzleti előadásom lesz és izgulok, nehogy dadogjak alatta, folyamatosan azt kell álmodnom, hogy 4-5 alkalommal sikeresen előadtam a prezentációmat, és mindenki üdvrivalgásban tört ki, én pedig szerényen fogadtam a felém hajigált rózsákat.

Konklúzió 

Aki álmodik, akarva, akaratlanul elgondolkozik, - már ha emlékszik az álmára- azon, hogy vajon mimért azt álmodta, amit, és hogy hogyan lehetett volna megoldani az adott szituációt.
Gondolom nem vagyok egyedül azzal a helyzettel, amikor a legjobb álmom közben csörög a vekker, vagy más külső tényező hatására felébredek, és nem tudok visszaaludni, pedig nagyon kíváncsi lettem volna a folytatásra, befejezésre. Erre még nincs megoldás, és ez az eszköz sem lesz az, de talán mire megvalósul ezt az űrt is sikerül betölteniük a készítőknek.
Alapvetően nem tűnik rossz dolognak az álommegértő gépezet, de rengeteg kérdés vár még válaszra, és a visszaéléseknek is megvan az esélyük.
Mindezek mellett ötletnek zseniális!

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése