keresés

2014. december 2., kedd

Info-Lámpa

Mégis miért is kéne?
Korunk egyik nagy kihívása, hogy a társadalom hatékony működtetéséhez szükséges információkat mindig a megfelelő helyen és időben juttassuk el az emberekhez. A rádiós eszközök (wifi, bluetooth) hátránya, hogy ahol több tucat különböző tárgyról kell adatokat sugározni, ott ezek túl nagy zajt generálnak, nem tudjuk kiválasztani a megfelelő adatfolyamot – mondta Réger József.

Szakmailag
A Fujitsu japán mérnökei Kavaszakiban azt találták ki, hogy egyszerű ledekkel sugároznak adatokat. Nem villogtatják a lámpákat, mintha valami morze-jeladó lenne, hanem egy kontroller csippel modulálják a fényt. Az átvitel szabad szemmel nem is látható. Leolvasóból pedig már több százmillió van: a mobilok kamerája tudja értelmezni a jeleket. Csupán annyi az alapkövetelmény, hogy a kamera másodpercenként 30 képkockát tudjon felvenni, a felbontás nem számít. A Fujitsu alkalmazását kell majd feltelepíteni, és szükség van internetes kapcsolatra is. Az app a fény által kiküldött 16 bites adatsort egy szerveren konvertálja át  a megfelelő url-re, hogy azon megkapjuk a keresett információt.

Valóságban
Adott egy ház szobája ami teljesen ki van világítva és tegyük fel igencsak fel van szerelve IoT cuccokkal, ezáltal mindenről folyamatosan információt kapunk. Másik példa bemegyünk a boltba ami szintén okos lámpákkal van kivilágítva. Az egész boltot a bluetooth biztosan nem bírná el és ott halna meg, de egy másik példa autóknak a lámpájába szerelni. Ez már igencsak távoli jövő de belegondolunk akkor ez egy megoldás lehetne hogy a kocsi kommunikálni tudjanak egymással amikor már nem mi irányítjuk őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése