keresés

2014. december 9., kedd

On-line vásárlás és pénzmentes-fizetés (Összefoglaló)

Egy teljesen átlagos, normális életet élő, dolgozó ember pénzügyei is nagyon sokrétűek lehetnek, egy üzletemberről, vállalkozóról, vállalkozásról nem is beszélve. Pont ugyanígy az internetes vásárlás és az online fizetőeszközök, fizetési módok is millióképpen szerteágaznak. Nagyon sokféle módon elkölthetjük a pénzünket online, befektethetünk bitcoinba, használhatunk virtuális számlát (pl. Paypal), de akár online fizethetünk a saját bankkártyánkkal is (pl. Aliexpressen, Amazonon).Több millióan használják az internetes boltokat vásárlásra, eszméletlen összegek mozognak egy nagyobb internetes áruházban, viszont ez még csupán a jéghegy csúcsa: sokkal nagyobb összegek mozognak a Láthatatlan Weben belül. Habár a tökéletes megismeréshez évek gyakorlata kell, itt egy összefoglaló a web látható részétől haladva a Láthatatlan web bugyrain át.

A legnépszerűbb online boltok
Még manapság is sokan ódzkodnak az online vásárlástól,de már a nyugati világban és Ázsiában is hatalmas teret hódított magának az online vásárlási piac, sőt már saját rendezvényeik is vannak
Miért is olcsóbb eBay-en vagy Aliexpressen vásárolni?
(forrás:http://g03.a.alicdn.com)
amikor az akciók által hihetetlen mennyiségű vásárlást bonyolítanak le. Nem csoda, hiszen sokszor sokkal olcsóbban lehet a termékekhez hozzájutni még a postaköltséggel együtt is, mintha itthon, üzletben vásárolnánk a terméket, hiszen sokkal kevesebb közvetítői ponton megy át a termék, ezáltal sokkal kevesebb járulékot/adót vonnak utána. Így a piac alacsonyan tudja tartani az árakat. Azért eBay-ről vagy Aliexpressről sem fenékig tejfel vásárolni: számolni kell a hosszabb szállítási idővel, az esetlegesen eltűnő csomagokkal vagy azzal, hogy a termék nem felel meg a leírásban megadottnak. Viszont ezekre is van megoldás, például az eBay már pénzvisszafizetési garanciát vállal ilyen esetekben. A nyugati kultúrában már sokszor teljes mértékben természetes az effajta vásárlás, és nem egy-két rendelésmániást teremtett ki ezaz online vásárláskultúra. Például itt egy őszinte beszámoló egy online vásárlásőrült nőtől, és nem egy-két ember létezik, aki ugyanígy éli napjait. 
Forrás: http://www.millennialmarketing.com/
Mindemellett nagyon jól megfér egymás mellett az online vásárláskultúra és a hagyományos bevásárlás. Sok előnnyel büszkélkedhet az online vásárlás, például pluszköltségek mellett házhozszállítással, olcsóbb termékekkel, és talán a legnagyobb előnye az, hogy mindezt otthonról, a számítógép mögül intézhetjük el anélkül, hogy kutakodni kellene a boltokban.
Egyenlőre egészen kiegyensúlyozottnak látszik a piac, hiszen az online vásárlás nem nyomja el a hagyományos bevásárlást, karácsonyi és egyéb ünnepekhez köthető bevásárlásainkat még mindig leginkább a boltokban végezzük. Ilyen például az amerikában elterjedt Black Friday mely szezonnyitónak számít a karácsonyi vásárlásban és hihetetlen forgalmat generálnak a bevásárlóközpontok.
Összességében egy nagy szeletet szel ki a piacból az online vásárlás, de hiába rendelünk sokat, mégis betérünk az üzletekbe és ott is vásárlunk. 

A különc valuta: a bitcoin
Míg a fent említett online vásárlási módoknál a bankkártyánkkal fizetünk, nagyon sok dolog van amit ezzel a külön valutaként emlegetett, rejtélyes pénzzel tudunk csak megfizetni: ez a bitcoin

forrás:http://www.bitcoinvox.com/
2008-ban egy Satoshi Nakamoto nevű úriember jelentette be ezt, mely szerinte forradalmasítja az online pénzügypiacot, nem lehet a tranzakciók útját lenyomozni, a valuta független minden banktól, ezáltal a tranzakciók után sem számolnak fel semmiféle költséget. A módszer peer-to-peer, vagyis úgy működik akár a torrentezés. A pénzünket egy online pénztárcában, vagyis egy walletben tároljuk ami egy ún. pénztárca-fájl. Az átutalások során a peer-to-peer rendszer miatt egy, a szerverbe kapcsolódott gépen tárolják a tranzakció adatait, melyek elvileg senkinek sem láthatóak, de idén még nagyobb szupertitkosítást fejlesztettek ki rá. A szerverbe kapcsolódás (vagyis az úgynevezett bányászat) azt jelenti, hogy a számítógépünkön a háttérben bitcoin-tranzakciók folynak, és ezeknek a tranzakcióknak az adatait a számítógépen tárolják. Ezáltal a bányászok pénzt is keresnek, de mivel egyre több a bányász, egyre több felé oszlik a kereshető összeg. Viszont a kereset mellé egy nagy befektetés kell, mégpedig egy nagyon jó adottságokkal rendelkező asztali pc. Sok helyen óva intik a kezdő bányászokat, hogy laptoppal álljanak neki a bányászatnak, hiszen a folyamat alatt a videókártya nagyon túlmelegszik, aminek a hűtésére nem elég csupán az a kisebb fajta ventilátor ami a laptopokban megtalálható. A bányászatok már leginkább a pool-okban folynak, vagyis bányásztársaságokban, akik együtt bányásznak, és maguk között elosztják a megkeresett összeget. 

A feketepiac csatlósa
Mint a fenti videóban is látható, a fejlesztő/fejlesztők nem egészen arra a célra tervezték hogy az illegális piacot felvirágoztassák. Olyan valutát akartak létrehozni, mely független nemzettől, banktól, Még egy második kerületi kutyakiképző iskolában is.
forrás:http://b-i.forbesimg.com/
járulékoktól, ellenőrzésektől, és bárhol a világon lehet használni.
Maga az ötlet forradalmian új volt, és az alapgondolat nagyon jó, viszont anonimitása éppen kapóra jött a feketepiacnak: az, hogy nem lehet ellenőrizni a pénzforgalmat, nem férhet hozzá semmilyen bank, nagyban megkönnyíti az illegalitásban mozgó emberek dolgát. Így a dolog valahol mégis visszájára sült el, hiszen egy átlagember ódzkodik attól, hogy bitcoint vásároljon (plusz a készpénz bitcoinra váltása sem egyszerű),a feketegazdaságban és a Deep Web-en meg nagyon szívesen használják arra hogy bármilyen illegális terméket vagy szolgáltatást megvásároljanak. Erre nagyon sok lehetőség adódik a Deep Web-en, ami ellen a hatóságok küzdenek, például lekapcsolták a Silk Road-ot ami a legnagyobb online drog feketepiac volt. A bitcoint a negatív visszhangja miatt több országban is betiltották, például Oroszországban és Kínában.

A Deep Web felépítése
(forrás:http://m.c.lnkd.licdn.com/)
Hét lakattal elzárt titok- mit találhatunk a bitcoinokról az interneten?
Aki meg szeretne ismerkedni a bitcoin világával, annak nem kevés időt kell rászánnia a tanulás folyamatára- főképp, hogy minnél jobban beleszeretnénk ásni magunkat a dologba, annál kevesebb információt találunk. Kezdő bitcoin felhasználóként nagyon sok információ áll rendelkezésre hogy mi is az a bitcoin, honnan ered, mi a célja, viszont ahogy elkezdenénk bányászni vagy információt keresni arról, hogy éppen hol is tudnának nekünk váltani bitcoint, vagy hogyan is tudnánk bányászni, már csak ködös megoldásokat találunk- már ha találunk. Én magam nem használtam a bitcoint, Deep Web-en, pénzért kínálják az adatokat.
viszont a tanulói folyamatban részt vettem, és igen, nagyon nem könnyű, ami valahol teljesen érthető, hiszen mégis egy bevételi forrásról beszélünk, aminek a titkait nem szeretnék kiadni senkinek. Mint ahogy egy szakács sem ír le nekünk egy finom receptet egy étteremben.

Lehet-e jövője?
forrás:prohardver.hu
Habár a bitcoin egyrészt hatalmas népszerűségnek örvend (volt aki a bőre alá ültette a bitcoin pénztárcáját) , mégis valahol már kicsúszott a közözsség keze alól a kontrollálása. Egyrészt az árfolyama olyan szinten ugrál, mint egy közép-afrikai országé(4 dollárról több száz dollárra egy-két nap alatt). Sokszor magasan van az árfolyam, és ha sikerül is váltóhelyet találnunk, egy-két bitcoinnál többet úgy sem fogunk beváltani.
A bitcoin maga bevallottan béta státuszú, és néhányan úgy vannak vele, hogy ez csupán a kezdet. Már megjelentek az úgynevezett alternatív coin-ok, valuták,  a Litecoin, Zerocoin és a Ripple. Mind a Bitcoin gyengeségeit akarják kiküszöbölni, mind nyílt forráskodú és szabadon felhasználható. Ha sikerül hozzájutnunk ezekhez a fajtákhoz, a bányászás sokkal egyszerűbb, hiszen az alternatív coinok sokkal kevésbé elterjedtek, kevés szolgáltatásért lehet csak velük fizetni, árfolyamuk még kevésbé stabil mint a Bitcoiné.
A Bitcoin nem valószínű, hogy beférkőzik egy normál ember életében, de akár ebben a formában, akár az alternatív formában életben fogják tartani ezt a valutát és fizetési típust. Maga a struktúra átgondolt és a kivitelezés sem mondható összecsapottnak. Csupán valahol elcsúszott maga az egész dologh, még mélyebb szakadékot kialakítva a kiberbűnözők világa és a normál emberek világa között.

Felhasznált cikkek:

A legnépszerűbb online boltok
Hihetetlen forgalom az Alibabánál-Index
Egy eBay és Aliexpress függő őszinte vallomása- Dívány
Black Friday Fatigue?-The New York Times
Shopping Impulses: Online vs Off-The Opinion Pages/The new York Times

A különc valuta: a bitcoin
Bitcoin-Wikipédia
Peer-to-peer-Wikipédia
Magyar Bitcoin Portál
Itt a Dark Wallet, a szoftver, ami új szintre emelheti a feketepiac fogalmát-444.hu
How to Build a Bitcoin miner or just buy one-tom's Hardware
Comparison of mining pool- Bitcoin wiki

A feketepiac csatlósa
Bitcoinnal lehet fizetni a második kerületi kutyasuliban-444.hu
7 Shocking Things You Can Buy With Bitcoins- Discovery News
Dark market massacre:FBI shuts down Silk Road 2.0-Extremetech
Oroszországba betiltják a bitcoin- 444.hu
Bitcoin banned from Chinese banks amid fears of laundering-The Verge
Exploring a 'Deep Web' that Google Can't Grasp- The New York Times

Lehet e jövője?
Ma Stores Bitcoin on Chip Embedded Under His Skin- International Business Times
Itt a bitcoin vége?-444.hu
Bitcoin is evil?- The Opinion Pages/The New York Times


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése