keresés

2014. december 1., hétfő

"Hidegháborús" áldozat lett a Sony Pictures?

A FireEye biztonsági társaság bírósági szakértőit fogadta fel a Sony Pictures Entertainment a múlthét elején ellenük elkövetett súlyos hackertámadás következményeinek felszámolása végett. Egyes gyanúk szerint Észak-Korea áll a hackertámadás hátterébe. A Sony szerint ez egy bosszú ellenük, mivel egyik fiókcégük, a Columbia Pictures finanszírozta Az interjú című vígjátékot. A filmben ugyanis egy idióta tévés műsorvezető párost formáltak meg, akik interjút készítenek Kim Dzsongunnal, de a CIA felkeresi őket, hogy ha már úgyis arra van dolguk végezzenek az észak-koreai diktátorral. Az amerikai és kanadai mozikban december 25-én kerül bemutatásra a vígjáték.


Még júniusban fenyegette meg az Egyesült Államokat Észak-Korea, hogy ha nem akadályozza meg a bemutatást súlyos és könyörtelen megtorlásra számíthat. Valamint az ENSZ főtitkárának benyújtott levelében azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy a produkcióval támogatja a terrorizmust és háborús cselekményt követ el.


A Sony Pictures számítógépes hálózata múlt hét hétfőn bénult meg, mivel a képernyőkön egy vörös koponya jelent meg "#GOP által meghekkelve" felirat kíséretében. A Los Angeles Times című lap által írottak szerint a GOP rövidítés állítólag a Béke Őrei(Guardians of Peace) elnevezést fedi.

A Sonyi vezetősége nem hajlandó nyilatkozni a támadás léptékével kapcsolatban, ám a cégnek küldött e-mailek folyamatosan azzal a kérdéssel jönnek vissza, hogy telefonon keressék alkalmazottaikat, mivel a rendszer működésképtelen. Bizonyos források szerint a szakértők jól haladnak a munkálatokkal és egy hét múlva már visszakapcsolják a cég levelezési rendszerét. A FireEye internetbiztonsági társaság Mandiant nevű részlege, melyet ráállítottak a munkára, olyan cég, ami a számítógépes behatolások áldozatainak nyújt segítséget az elszenvedett károk felmérésében.

A Sony dolgozói a hálaadást követő hétvége után azzal szembesültek, hogy a céget "megbénító" hekkerek elkezdték az interneten megosztani a stúdió még be sem mutatott mozifilmjeit és a Harag DVD-változatát is. Az index össze állított egy listát a torrent oldalakra felkerült Sony filmekről:
  • Annie: Jamie Foxx musicalje, ami Észak-Amerikában már decemberben látható lesz, nálunk viszont csak január 22-én kerül a mozikba,
  • Still Alice: Julianne Moore, Alec Baldwin és Kristen Stewart drámája, ami majd jövő januárban kerül a mozikba,
  • Mr. Turner: életrajzi dráma a híres brit festőről, J. M. W. Turnerről attól a Mike Leigh-től, akit már hét alkalommal jelöltek rendezői és forgatókönyvírói Oscar-díjra, de még egyszer sem nyert (a film az idei fesztiválkörútja után, decemberben kerülne a mozikba),
  • To Write Love on Her Arms: Kat Dennings zenés életrajzi filmje (csak jövőre kerülne mozikba),
  • és a Harag DVD-verziója.
Forrás1
Forrás2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése