keresés

2014. december 8., hétfő

Káros-e az elektromos cigaretta?

Mára bizonyossá vált, hogy az elektromos cigaretta nem csak légzőszervünkre lehet káros hatással, de számítógépeinkre is veszélyt jelenthet.

Az évek során már megtanulhattuk, hogy ha valami külső adathordozón terjed, akkor az lehetővé teszi, hogy a legváratlanabb helyeken bukkanjon fel. Manapság már nem csak a klasszikus USB kulcs, memóriakártya, fényképezőgép, okosóra jöhet szóba, mint potenciális kártevő hordozó, de a dohányosok által oly kedvelt elektromos cigaretta is a vírushordozók táborát gazdagítja.


Az elektromos cigaretták fertőzése a következőképp lehetséges
A töltés szempontjából hagyományos, konnektorba dugható megoldáson kívül a gyártók egyre több készüléket gyártanak, melyek már USB porton keresztül is tölthetőek, így kerülhet sor arra, hogy az ártalmatlannak gondold e-cigi is lehet vírusfertőzések forrása.
Erre példa a Redditen nemrég olvasható cikk, mely szerint Kínában olyan e-cigarettát gyártottak, melyben olyan kártékony kód volt elrejtve, mely „hazatelefonált” ha rá volt dugva az számítógép USB portjára és miután kapcsolatba lépett a távoli szerverrel, megfertőzte a rendszert.
Kína igen „találékonynak” mondható a vírusfertőzések terén, ezt bizonyítja Kovács Zsombor is, aki egy előadás keretében elemzett egy Kínában gyártott Androidos telefont és annak előre telepített alkalmazásait, melynek gyárilag installált és módosított Opera böngészője olyan kiskaput rejtett, melynek köszönhetően hozzáférhetett az SMS és egyéb telefonfunkciókhoz.

A töltésekkel érdemes lehet vigyázni!
Erre ad okot korábbi két eset is. Az egyik az volt, mikor az Energizer Duo akkutöltő szoftverében trójai programot találtak, mely az elemek állapotának ellenőrzése helyett/mellett hátsó ajtót nyitott, így biztosítva távoli hozzáférést egy kompromittált  számítógéphez.
A másik figyelmeztető példa a tavalyi Black hat egyik előadásán szerepelt, ahol módosított preparált töltő segítségével lehetett olyan kártékony alkalmazásokat telepíteni a gyanútlan áldozatok iOS eszközére (jailbreak mentes készülékekre!) mely appok az AppStore-ba soha nem kerültek volna bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése