keresés

2014. december 9., kedd

Egy kis újdonság a gitárerősítők világában

A Line6 neve nem ismeretlen a zenészek körében: a cég modellező erősítőivel, multieffekt-pedáljaival, USB interfészeivel meglehetősen kedvelt cégnek számít mind a profi, mind az amatőr zenészek között.

Legutóbbi erősítő-modelljük, az Amplifi első pillantásra a külsőségeket leszámítva nem mutat semmilyen különlegességet, ám az innovatív törekvéseket, mint mindig, használat közben tapasztalhatjuk meg.
Az Amplifi egy modellező-erősítő – a koncepció a digitális jelmodellezésen alapul, amely során egy kívánt hangszer kimeneti jelét digitalizálják, majd azt egy erre a célra használt szoftver algoritmusain átfuttatják. A szoftver képes bizonyos környezeteket – ezeken értsük a következőket: erősítők, kabinetek stb. – szimulál, majd az így kapott jelet visszakonvertálják analóg jellé, s ez megy tovább az adott erősítő áramkörére. Ilyen erősítőket maga a Line6 is forgalmazott az Amplifi előtt (ez a Spider széria), ám más cégek is foglalkoznak a technológiával: a Peavey (VYPYR széria). a Fractal (Axe-FX), a Fender (Mustang) és a Roland (Cube) is forgalmaz ilyen erősítőket.


Az erősítő különlegessége tehát nem az alkalmazott technológiájában, hanem a hozzá letölthető programban rejlik: az Amplifi App-al (mely Androidra és iOS-re is elérhető) szoftveres környezetben, telefonunkon vagy tablet-ünkön tudjuk beállításainkat változtatni, a modellezendő erősítő típusát kiválasztani, effektláncokat létrehozni, melyeket azonnal alkalmazhatunk is, de el is menthetjük patch formájában, ha esetleg később használni szeretnénk.
Az elmentett patch-einket azonban a program saját, beépített közösségi funkcióját felhasználva meg is oszthatjuk másokkal, vagy akár mi is válogathatunk, s azokat le is tölthetjük, melyeket szabadon módosíthatunk, s értékelhetünk is kedvünk szerint.
Ha pedig kedvenc számunkra szeretnénk gitározni, akkor annak kiválasztása után a program automatikusan létrehoz egy profilt a hangzás számára, amelyet persze elmenthetünk, módosíthatunk – mindent a saját ízlésünk szerint.

Igaz, valószínűleg nem ez az eszköz fogja kiváltani a méregdrága csöves erősítőket, ám otthoni gyakorlásra, amatőröknek tökéletes kis eszköz, melynek egyetlen problémája, hogy ha nem rendelkezünk minimum egy okostelefonnal, akkor nem tudjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Maga az erősítő egyébként Bluetooth – lejátszóként is működik, sőt, még gitározhatunk is zenéinkre.

Forrás: [1] [2] [3] [4] [5]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése