keresés

2014. december 2., kedd

New hope!!!

De mégis micsoda??
Bemutatta saját IoT szoftverplatformját a brit ARM Holdings. A cég eddig elsősorban a processzorokhoz kötődő szellemi tulajdon licencelésében utazott, azonban most elérkezettnek látja az időt ahhoz, hogy előrelépjen, az új cél egyenesen platformszállítóvá válni. Ehhez a cég egy teljes megoldást fejlesztett, amelybe nem csak az internetre kötött eszközök, hanem az azok fölötti menedzsment- és aggregációs réteg is beletartozik.

Részeltesen
Az ARM mbed névre keresztelt platformjának alapja egy pehelysúlyú operációs rendszer, az mbed OS, amely a beágyazott processzorokon fut, és az adatgyűjtést, kommunikációt és egyéb feladatokat tudja ellátni, valamint képes futtatni a gyártó által fejlesztett egyedi alkalmazásokat is. Az mbed OS egy kifejezetten alacsony fogyasztáshoz  tervezett rendszer, amelyet az ARM közvetlenül a Cortex-M sorozatú processzorokhoz írt. A rendszer támogatja az összes alacsony szintű kommunikációs szabványt és protokollt, ami az elemek rendszerbe szervezéséhez szükséges, a Bluetooth-tól a Zigbee-ig, a Wi-Fi-től a Threadig. A rendszer része az alkalmazások futtatókörnyezete is, a megfelelő könyvtárakkal, így tényleg viszonylag egyszerű erre alkalmazásokat írni.

A második, fontosabb építőkocka a központi irányítórendszer, a backenden futó Device Server. Ez ugyanazt a nyelvet beszéli, mint az eszközökön futó mbed OS, és képes azokat rendszerben, egységesen kezelni - ez itt a valódi hozzáadott érték. A Device Server nevének megfelelően a szerveroldalon fut, feladata összekötni az IoT-eszközök kommunikációját a különböző web service-ekkel. Az ARM koncepciójában a Device Server nem az otthoni PC-n vagy a gardróbban található házi szerveren fut, hanem egy felhős rendszeren, üzemeltetését és tulajdonságait is ehhez szabta a fejlesztő. Az IoT-implementáló a Device Server kimeneteire akaszthatja rá saját szerveroldali alkalmazását és adatbázisát, közvetlenül a "vadon élő" eszközökhöz nem kell hozzáférnie.

Magyarul
Ezek az elképzelések és építőkockák segítségével végre képes lehet  az IoT kinőni a saját hibáit és végre egy olyan rendszerré válhat amit mind a fejlesztői részről mind felhasználóiról alkalmas lehet a használatra. A felhő alapú tárolás is arra mutat rá hogy nem kell félnie egyik fejlesztőnek sem, hogy nem lehet itt semmit fejleszteni mert nincs rá meg a megfelelő szerverpark, tessék itt van és azért valljuk be ez nem kis lépés főleg az utóbbi évekhez képest.

De
Van egy igencsak érdekes mondat amit próbáltak halkan mondani a fejlesztők. " az mbed OS, amely a beágyazott processzorokon fut, és az adatgyűjtést, kommunikációt és egyéb feladatokat tudja ellátni, valamint képes futtatni a gyártó által fejlesztett egyedi alkalmazásokat is." Szóval a saját fejlesztésű programokkal nincs baj, de ha az intel által gyártott alkalmazást probálunk futtatni akkor vajon mi lesz? Engedi egyáltalán vagy fogja az egészet és kiégeti? Az ARM mbed a bejelentés szerint 2015-re várható addigra talán választ kapunk ezekre a kérdésekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése