keresés

2014. december 1., hétfő

Önhibából történő zaklatások


Az internetes zaklatások első áldozata a mára már mémmé vált kanadai származású Ghyslain Raza akit az internetes közösség Star Wars Kid-ként ismer. 2002-ben készítette el magáról a videót, amiben egy partvisnyéllel másolja le a jedi-lézerkard mozdulatokat. A 15 éves túlsúlyos srác videóját az osztálytársai találták meg, amelyet fel is tettek a netre, nem gondolván mekkora népszerűségre tehet szert Ghyslain, akarata ellenére. Mivel a videón szereplő fiú nem a nyilvánosságnak forgatta klipjét, az amúgy is önértékelési problémákkal küzdő Ghyslainnak többször is iskolát kellett váltania, végül pszichiátriai segítséget kellett igénybe vennie.


Ez csak egy példa a vélhetőleg nap mint nap megtörténő kisebb kaliberű esetek mellett.
Az internetes zaklatást a kommunikációs eszközök oly mértékben felerősítenek, hogy mindennapossá váltak. Szándékosan elkövetett többször megismételt kártékony cselekedet, mely a mobiltelefontól kezdve az online felületekig, az e-mail, blogok, vagy netes játékok világában előfordul. Nem csak csúfolódó, fenyegető üzeneteket kaphatunk, hátunk mögött kicsúfolhatnak, ami kihat a valóságra is.
Példának okáért a Star Wars Kid esete, ahol bizonyos idő után már nem az osztálytársak, hanem ismeretlen emberek folytatták a zaklatást azzal, hogy továbbították a videót.


Ám mi magunk is felelősek vagyunk azért hogy mennyire tesszük ki magunkat a cyber zaklatásnak. Mivel mind a Facebook, mind a Google célja, hogy személyes adatainkat tárolhassa, így célzott reklámokkal bombázhasson, így akarva akaratlanul is megadjuk ezeket az információkat. Épp ezért az internetes közösséget talán kevésbé érdekli a magánélet védelme. Nem egy ember hívja fel magára a mások figyelmét így kitéve magukat az internetes zaklatásoknak. A fiatalok meggondolás nélkül osztják meg életük eseményeit, írnak ki szidalmazó, trágár szövegeket, sőt egyes esetekben egy rasszt, vallást minden átgondolás nélkül szidalmaznak. Ha ezek az információk másokhoz eljutnak, befolyásolhatják az életüket, rosszabb esetben jogi következményekkel is járhatnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése