keresés

2014. december 8., hétfő

Sikeres posztolás, avagy mit árul el rólunk a profilunk

Sikeres posztok

A hatékony megosztás titkára sokan kíváncsiak, hiszen ki ne szeretné, hogy a posztjait sokan megosztják. Pedig viszonylag egyszerű a titok a Socialdaily szerzője szerint: "azokat a csatornákat kell használnod, ahol a célcsoportod található és akkor, amikor eléred őket. Mivel a közösségi tartalmak hamar láthatatlanná válnak (még a legtartósabb közösségi tartalmak közé tartozó Facebook poszt is csak 1,5 óráig él), a posztokat érdemes különböző napszakokban, többször is megismételni."

A posztolás miértjéről a New York Times kutatási jelentéséből kiderül például: az emberek többsége kétszer is meggondolja, hogy mit oszt meg, számukra fontos ügyeket kívánnak támogatni a megosztással, hasonló érdeklődésű emberekkel osztja meg a tartalmat, illetve a megosztás célja az is lehet, hogy az olyan kapcsolatokat is fenntartsák, amiket személyesen nem tudnak megtenni. 

A népszerű posztok másik tényezője pszichológiai. Építeni kell a felhasználók motivációjára, hogy másokkal kapcsolatot szeretnének teremteni, vagyis szívesen osztják meg az anyagaidat. Persze ehhez megbízhatónak, egyszerűnek kell lenned, hiszen, ha komplikált üzenetek posztolsz egyszerűen átugorhatják. El kell érni, hogy azonnal osszák meg másokkal az anyagodat, illetve, ha kapcsolatot teremtesz a közönségeddel (megköszönöd, válaszolsz a hozzászólásokra), akkor népszerűbb lehetsz, mint bárki más. 

Facebook-profil a személyiség tükre

A Forbes újságírója Amy Morin nem régiben több felhasználó fiókját és interakcióit megvizsgálta és néhány egyezést talált.
  1. A túl sok baráttal rendelkezők valószínűleg alacsony önbecsüléssel rendelkeznek. Egy 2012-es kutatás kimutatta, hogy az alacsony önértékeléssel rendelkező felhasználók az önértékelési problémáikat Facebook-barátokkal próbálták kompenzálni.
  2. A külvilág felé nyitott emberek lényegesen több fotót töltenek fel és többször használják a Like-gombot, mint a zárkózottabb társaik. 
  3. Úgy ezek az emberek azok, akik lelkiismeretesebben töltik ki személyes profiljukat és gyakrabban posztolnak az üzenőfalra, mint a többiek.
  4. A lelkiismeretesebb emberek mappákba rendezik a fotóikat, egy 2014-es kutatás szerint.
  5. A nárcisztikus személyiségjegyek a túlságosan belsőséges, intim posztokban és sorozatos szelfik alapján fedezhetők fel. Ugyanis a felhasználó így hívja fel magára a figyelmet.
  6. Az érzelmi vagy értelmi zavarokkal küszködők is fotókkal keresik a társaságot, mivel egyéb szociális és kommunikációs képességek híján vannak. Ezért szinte csak fotókat találhatunk a profiljukon, amiket gyakran manipulálnak, hogy boldogabbnak tűnjenek rajta.
  7. Végül a fotókon gyakran betaggelt (bejelölt) embereket, mások is szimpatikus személyiségnek tartják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése