keresés

2014. december 1., hétfő

Nem vicc: Már fizethetünk a MobilTárcával!

A tesztüzem sikeressége után mostantól ha Telekomosok és OTP-sek vagyunk egyben, máris fizethetünk úgy a mobiltelefonunkkal úgy, mint a PayPass-os bankkártyánkkal. Több mint 25 ezer terminálnál fizethetünk ezáltal ilyen módon mostantól.

Mit is takar a Mobiltárca?
forrás:itcafe.hu
A Magyar Mobiltárca Szövetség 2011-ben alakult egy Magyarországon egészen páratlan összefogás keretében: a három nagy mobilszolgáltató )Telenor, Vodafone, Telekom), a SuperShop, a Mastercard és az OTP bank részvételével. A közös cél az volt, hogy az NFC-technológia által lehetővé tegyék, hogy akár a mobilunkat használva is fizetni tudjunk a bankkártyánk helyett. Nem csak fizetésre lehet használni a telefonunkat, hanem pl a Supershop pontjainkat beváltani. A tervek között szerepel, hogy ne csak bankkártyás fizetésekre használjuk a mobilunkat, hanem például a tömegközlekedésben, szórakozóhelyeken, autópályákon használt bérleteinket is ki tudjuk váltani és használni a mobilunk segítségével, mindezt úgy, hogy egy helyen tároljuk őket. 
A mobiltárcát is tudjuk használni mint a PayPass-os kártyánkat, vagyis a terminál felé kell tartani és ezáltal tudunk fizetni. Ehhez a telefonokba egy speciális SIM-kártyát kell tenni, amit a szolgáltatók ingyen kicserélnek, ha a szolgáltatást használni szeretnénk. 

Egy évnyi (sikeres?) tesztüzem
A teszüzemre 2013 nyarától 2000 embert választottak ki, viszont csak kb 1000 kezdett bele a tényleges tesztelésbe, és a "keménymag", vagyis a folyamatos felhasználói kör 300-400 főre redukálódott. Leginkább kisösszegű tranzakcióra használták a kártyát, vagyis általában az ügyfelek nem fizettek ki nagyobb összeget a mobiluk használatával, és egy héten általában kétszer használták. A tesztelők telefont is kaptak, így sajnos kibukott a project gyengesége: jópáran csak az ingyen telefon miatt vágtak bele a tesztelésbe, a kártyájukat nem is aktiválták. Mellesleg történt egy csúnya baki: kb 500 telefont vissza kellett hívni egy banális szoftverhiba miatt. A tesztüzemen jó pár hiba kibukott, ami egyfelől pozitív, mert egy szűk felhasználói körrel gyorsan javíthattak a problémán (például a terminálok finomhangolásán hogy elfogadja és felismerje a mobilokat), viszont egy-két problémán így sem tudtak javítani: például a kevés PayPass elfogadóhelyek számán. Habár a fővárosban már alig van olyan hely, ahol ne fogadnák el a PayPass-t, a kisebb boltok, üzletek nem képesek finanszírozni egy ilyen terminál fenntartását. Így a MobilTárca sikere nem borítékolható, mert habár az érintős bankkártyák is nagy sikert arattak, mégsem lehet velük bárhol ilyen módon fizetni. Viszont egy telefont nem tudunk bedugni egy bankkártya-terminálba, ellentétben a PayPass-os kártyával. 

Beruházások és tervek
A tervek néhol eléggé romantikusak és túlzóak, hiszen azt szeretnék, ha az országban és az országon kívül is bárhol és bármikor tudjunk a mobilunkkal fizetni, viszont ettől Magyarországon még nagyon távol állunk. Viszont egy nagyobb projectben az MNB Fejér megyében egymillió euróval akarja támogatni a terminálok telepítését, és idén az Interticketen vásárolt koncertjegyeket is tudjuk menedzselni a MobilTárcával, és vügül 2015 elejére ígéri a Vodafone, hogy ő is beindítja a szolgáltatást. 

Forrás:
Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése