keresés

2019. december 3., kedd

A Microsoft napjainkban

A Windows az egyik legismertebb, legelterjedtebb operációs rendszer, melynek az előállító mamutvállalata a Microsoft. Ennek használata elterjedt az otthonoktól a legnagyobb vállalatokig. Bárki dolgozhat ugyanazzal a rendszerrel, mint amilyet a munkahelyükön használnak. Megkönnyíti munkánkat (adatbázis-kezelés, szövegszerkesztő, stb), igénybe veheti bárki, bármikor, bárhol. Kezelése egyszerű.
Ma már nélkülözhetetlen, hiszen kell a legtöbb munkához, kell a diákoknak, tanároknak előadás vagy akár egy beadandó, szakdolgozat elkészítéséhez. Megkönnyíti a diákoknak a tanulását, a tanárok előadásmódját, és még számtalan sok területen nagy segítség.



Microsoft
1974. április 5-én Bill Gates és Paul Allen megalapította a Microsoft céget. A világ legjelentősebb szoftvercége 1980-ban még csak 8 munkatársat foglalkoztatott, ma már számtalan embernek adott munkát világszerte. A legismertebb termékei közé többek között a Windows operációs rendszer, az Excel és a PowerPoint programok, az Outlook levelező és az Internet Explorer böngésző tartozik. Többször is beleütköztek gazdasági vizsgálatba, bírósági perekbe. A szabadalmi jog és a versenypiaci szabályok megsértése miatt számtalan elmarasztaló ítélet született ellene.
A Microsoft napjainkban is mindent megtesz azért, hogy a piacon megtartsa vezető szerepét. Új programokat vezetnek be, menedzsereiktől állandó maximalizmust várnak el, valamint legutóbb sikerült a japán programozókat is magukhoz csábítani.



Új lehetőségek fejlesztőknek a Microsoft 365-ben
A Microsoft 365 platform egyik kulcseleme a Microsoft Graph. Segít a fejlesztőknek összekapcsolni embereket, beszélgetéseket, ütemterveket és tartalmakat a Microsoft Cloudon belül. A Microsoft Graphban rejlő lehetőségek, amelyek egyedülálló kontextust és betekintést biztosítanak intelligensebb appok készítéséhez.
A Microsoft Graph nyújtotta új lehetőségek és a Microsoft 365 új eszközei, amelyek kellő rugalmasságot biztosítanak ahhoz, hogy tetszőleges nyelven és keretrendszerben tervezhessünk és alkothassunk, hozzájárulva a hatékonyabb munkafolyamatok létrehozásához.
A Microsoft 365 lehetővé teszi minden fejlesztőnek, hogy napjaink munkakultúrájának megfelelő, bárhol ingyen használható intelligens appokat tervezzen.

A legfontosabb Microsoft hírek napjainkból
2020. január 14-én a Windows 7 operációs rendszer támogatása befejeződik. Azonban a Windows 7 befejezése nem könnyű, hiszen a 2009-ben kiadott változat továbbra is a világ egyik legszélesebb körben telepített operációs rendszere. Azok, akik nem térnek át a Windows 10-re, veszélynek teszik ki a számítógépüket. A Windows 7 továbbra is fut, de a Microsoft nem fog kiadni több ingyenes frissítést, beleértve a biztonsági javításokat.

Mit tehetnek a felhasználók?
Folytathatják az operációs rendszer használatát, de ez nehézkes javaslat lesz - kivéve, ha elkezdi fizetni a támogatást.
Miközben továbbra is használhatják a Windows 7 rendszert futtató számítógépet, folyamatos szoftver- és biztonsági frissítések nélkül, a vírusok és a rosszindulatú programok nagyobb kockázatot jelentenek. A Windows 7 felhasználóinak lehetősége van fizetni a Microsoftnak a szoftver javításokért, amit a Microsoft a Windows 7 kiterjesztett biztonsági frissítéseinek hív. De ez nem lesz olcsó, és az ár évről évre növekszik. A fizetett javítások végül három év elteltével megszűnnek.
A Microsoft megkönnyítette a döntést a magánszemélyeknek, azzal, hogy korábban ingyenesen át állhattak a Windows 10-es operációs rendszerre. Aki most szeretne átállni, annak sajnos már késő: az ingyenes átállási lehetőség ideje már lejárt.

Miért jelent gondot a Windows 7-es PC?
A nem támogatott operációs rendszerekhez a gyártó nem ad ki biztonsági frissítéseket, holott mindig fedeznek fel újabb és újabb sérülékenységeket.
A nem frissített rendszer pedig nyitott ajtót jelent a támadók előtt. A WannaCry zsarolóvírus is azért tudott terjedni, mert az érintett rendszereket nem frissítették, holott a Microsoft a zsarolóvírus terjedése előtt három hónappal kiadott frissítést még a nem támogatott operációs rendszerekre is – a hiba súlyossága miatt döntöttek így. Azonban a rendszereket nem frissítették, így a zsarolóvírus szabadon terjedhetett.

Mire figyeljünk, mikor Windows 7-ről Windows 10-re váltunk?
Először nézzük meg, hogy a számítógép megfelel a Windows 10 operációs rendszer minimális követelményeinek, ha nem, akkor gépet kell cserélnünk.
Emellett ellenőrizzük, hogy van-e elég hely a merevlemezen a telepítéshez. Magánszemélyek esetén a migrációs és telepítési varázsló a munka nagy részét elvégzi. Mindenesetre tanácsos teljes biztonsági mentést készíteni az átállás előtt az adatainkról – ha esetleg valami félresikerülne a telepítés alatt.
A vállalatoknak költséges és időigényes átállni a Windows 10-es rendszerre, a vállalat méretétől és a használt gépek számától függően kisebb vagy nagyobb projektnek néznek elébe. De a költségek még így is kisebbek, mintha egyszerűen hanyagolnák a kérdést mindaddig, míg egy biztonsági incidens ki nem kényszeríti az átállást.
A remény mindig rossz biztonsági terv, szokták mondani.

A Microsoft kísérlete
Microsoft kísérlete Japánban, mely sikerrel zárult. A Microsoft cég kipróbálta a négynapos munkahetet. Időben kevesebbet dolgoztak, hatékonyabbak lettek a munkavállalók. A cég szerint dolgozóik termelékenysége nagyobb mértékben növekedett, mint amennyi kiesést jelentett a heti plusz egy szabadnap. Számításaik szerint a munkavállalóik termelékenysége 40%-ot nőtt a kísérlet ideje alatt. A termelékenység javulása mellett 23%-al csökkent a vállalat energiafelhasználása, és 58%-al csökkent a kinyomtatott iratok száma. A kísérletben a résztvevők 92%-a jelezte, hogy boldogabb volt a kísérlet ideje alatt, mint máskor.

Laptopokra kerül a Microsoft Windows 10X operációs rendszere. Ugyanis a normál Windows 10 túl sok energiát fogyasztana, ezért fejlesztett külön rendszervariánst a Microsoft.
Ez az operációs rendszer egy konténerben futtatja a Win32-alapú appokat, így a rendszer kezelheti, hogy mi mennyit fogyaszt. A Microsoft webes appjaihoz is optimalizálják a rendszert.
Eleinte kifejezetten dupla kijelzős és összehajtható eszközökhöz tervezte, hogy rendes laptopokon is lesz ez még rejtély.

Ma már az eszköz a harmadik generációjánál tart, amely az USB-C. Ennek akkumulátor tartalmát 11,5 órára értékelik, 80%-os töltöttséget biztosít egy órán belül.

Jellemzői hasonlóak a Surface Laptop 3-ra. Állítólag 10,5 órás akkumulátor élettartamot kínál, gyors töltéssel.

5,33 mm vékony, 13 órányi akkumulátor élettartamot kínál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése